Hoogezands Huis voor Bestuur & Cultuur zet deuren s avonds open voor studenten

Het Hoogezandse Huis voor Bestuur & Cultuur zet de deuren open voor studenten die ’s avonds willen studeren. Voorlopig is er iedere dinsdag en donderdag plaats voor dertig studenten.

Een groepje studenten uit de gemeente Midden-Groningen heeft toestemming gekregen om op dinsdag- en donderdag gebruik te maken van de bibliotheek in Hoogezand. De bieb is gevestigd in het spiksplinternieuwe Huis voor Bestuur & Cultuur.
Druk zal het op de studie-avonden niet worden, want er zijn maar dertig studieplekken beschikbaar. Voor die plekken moeten studenten zich vooraf aanmelden.

De gemeente Midden-Groningen telt alleen al 1450 Hanze-studenten

Initiatiefneemster Laura Lubbers onderzocht of dergelijke studieplekken op het wensenlijstje staan van studenten die in en rondom Hoogezand wonen.
‘Vergis je niet, dat zijn er toch heel wat. De gemeente Midden-Groningen telt alleen al 1450 Hanze-studenten. Dan hebben we nog de studenten van NHL/Stenden en de Rijksuniversiteit. Daarnaast zijn er studenten die hun studentenkamer ondertussen zat zijn. Die zitten de lockdown uit in hun ouderlijk huis. Het gaat dus best om een grote doelgroep.’

Na twee jaar corona kunnen we wel zeggen dat het merendeel van de studenten kwetsbaar is

Laura hoopt dat deze studenten uit het ommeland gretig gebruik zullen maken van de studieplekken. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat ze er behoefte aan hebben. Maar er is natuurlijk altijd een verschil tussen wat mensen zeggen dat ze zúllen doen en dat wat ze werkelijk doen als puntje bij paaltje komt. Maar we hebben goed doorgevraagd. De behoefte bestaat en we bieden prima voorzieningen aan. De komende vier weken willen we kijken of studenten er ook echt gebruik van maken.’

Onder de huidige regelgeving zijn extra voorzieningen enkel en alleen beschikbaar voor zogeheten ‘kwetsbare’ studenten.
‘Wat is kwetsbaar?’, vraagt Laura zich af, ‘na twee jaar coronamaatregelen kunnen we stellen dat dat opgaat voor het merendeel van de studenten. Oud-hoogleraar Pedagogiek Micha de Winter had het laatst over de groeiende moedeloosheid en apathie waartoe de pandemie heeft geleid. En zo zijn er meer deskundigen die stellen dat het de hoogste tijd is om studenten de mogelijkheid te geven om elkaar weer te ontmoeten. Daar willen wij aan bijdragen.’

———————————————————————
Studenten die een studieplek in het Huis van Bestuur & Cultuur willen reserveren, kunnen mailen met Laura en de andere studenten. Op de studie-avonden, die duren van half 7 tot half 10 is altijd één van hen aanwezig.
Overigens: de bibliotheek is overdag ook gewoon open. Alleen ’s avonds is het students only.