HÖW TO THUIS STUDEREN: handleiding voor de perfecte thuiswerkplek

2.
Mooi is dat. Sta je als student met je goede gedrag vooraan in de rij, klaar om je brein te vullen met nieuwe informatie. En dan komt Covid-19 om de hoek loeren. In de buurt van Wuhan, China, in de viruskweekvijver die ‘wet markets’ worden genoemd, ziet een nieuwe levensbedreiging het levenslicht. Grappig hoe iets dat dood en verderf zaait, kan leven. Maar goed. De situatie is bekend, maar de vraag is natuurlijk: hoe moet dat nou, met dat thuis studeren?

3.
De Hanzehogeschool houdt ook in het nieuwe schooljaar digitaal onderwijs aan. Dat betekent dat de perfecte studeerplek elders gezocht moet worden. Thuis, bijvoorbeeld! Feit is dat je meer tijd dan verwacht thuis zult doorbrengen. Je kunt wel een plekkie claimen in de UB (Universiteitsbibliotheek) of de nieuwe hotspot het Forum, maar dat zit vaak al belachelijk snel vol. Een goede zaak dus, om je thuiswerkplek eens flink te pimpen. Maar hoe creëer je de perfecte thuiswerkplek?

5.
Oké. Nu is het een dikke bende, maar je ziet potentie in die vuilnisbelt die je liefkozend ‘slaapkamer’ noemt. Maar waar te beginnen? Juist, in de virtuele wereld, waar anders? Je pakt je mobiel uit je broekzak en checkt de appstore. Voor een schamele drie euro heb je MagicPlan op je broekcomputer; een superhandige app waarmee je een plattegrond van je ruimte maakt. Je loopt met behulp van Augmented Reality door je slaapkamer/woonkamer /studeerkamer en binnen no time heb je een handige plattegrond op je scherm.

6.
Kleur is van grote invloed op je humeur en motivatie en het maken van keuzes. Dit heb je zelf niet direct door, maar het is wel handig om hier mee bezig te zijn. Immers: als je de invloed begrijpt, kun je hier zelf controle over uitoefenen.

Kleurexpert Jean-Gabriel (Frans ontwerper en schrijver) stelt dat kleuren nog meer invloed uitoefenen dan dat we voor mogelijk houden. Hij vermeldt hogere depressiecijfers in witte kantoren, en meer seks met rode gordijnen in je slaapkamer. Maar goed, daar ga je niet beter van werken. Wat wel werkt is blauw. Deze kleur heeft aantoonbaar invloed op je rechterhersenhelft, de kant die verantwoordelijk is voor creativiteit. Pas op voor te veel blauw, want het kan verdovend werken. Combineer blauw met rood voor een ideale (licht hitsige) productieve cocktail.

Geen idee hoe de kleur op je muur zal staan? Pak je broekcomputer er weer bij en check de Flexa Visualiser app. Hiermee kun je in een keer een muur verven in de gewenste kleur. Althans… digitaal dan hè. Nieuw kleurtje op de muur? Neem de hiernaast gelegen kleurcodes mee naar de verfboer. Succes gegarandeerd!

 

HÖW TO FENG SHUI

9.
Naast Covid-19 zijn er ook tal van goede dingen uit het Oosten komen overwaaien. Neem Feng Shui, de Chinese natuurfilosofie waarin de principes van Yin en Yang voor balans zorgen. Een beproefde methode om een werkplek te creëren waaruit meer vitaliteit, harmonie en succes vloeit. Spannend? Jazeker. Moeilijk? Mwoa, valt mee. De methodiek van Feng Shui leert ons dat we zijn omgeven door qi, de vitale levensenergie. Deze stroomt overal en altijd. Ja, ook door jouw stoffige studentenkamertje. Het doel is de energie zo vrij mogelijk te laten stromen, zodat je levenskracht, lichaam en geest optimaal kunnen functioneren.

10.
Dit doe je door een aantal simpele aanpassingen in je werkplek te realiseren. Dit begint, al kan dit best een uitdaging vormen, met het opruimen van de ruimte. Waar rommel is, kan qi niet stromen. Vuilniszakkie erbij en weggooien maar die troep!

11.
Net als rommel is ook vuil een enorme afknapper voor de vrije energie. Was je gordijnen, zuig het stof uit je tapijt en gooi je vieze ondergoed in de wasmachine, of gelijk in de prullenbak. O, ja, en zet gelijk even je ramen open, want frisse lucht is de snelweg van de vrije energie.

12.
Alles wat rond is, is goed. Qi houdt van rond, en jij nu dus ook. Koop wat leuke vetplantjes bij de Lidl, en ander struikgewas met ronde bladeren. Al dit groen zuigt als een spons de negatieve energie van je laptop en telefoon helemaal weg! Wel af en toe een beetje water geven, al hebben die vetplantjes niet zoveel nodig. Goed om te melden: vermijd cactussen en andere puntige planten. Is niet zo goed voor je geest. Eigenlijk valt alles wat puntig is direct af. Dit straalt agressie uit. Zoek even een mooi ovaalvormig bureau uit, en knip je tapijt in een cirkel. Je zult ons later dankbaar zijn. Liefde voor ronde dingen <3

13.
Tja, en waar zet je dan toch je bureau neer? Nou, ook daar hebben de Oosterse wijzen wel het een en ander over te zeggen. Niet tegen de muur, bijvoorbeeld. Beter is het om met je rug tegen de muur aan te zitten. Dan ben je beschermd, en kun je eventuele indringers direct spotten. Wel zo veilig. Ga niet tegenover een deur of een raam zitten, want daar stroomt de energie namelijk doorheen, en ga jij dat zitten blokkeren. Nait best.

14.
Oké. Je ovaalvormige bureau staat niet tegen de muur, en je zit in je schoonopgeruimde kamer een beetje Feng Shui te zijn. Klaar om te studeren. Ontbreekt er nog iets? Jazeker! De laatste stap is het inrichten van je bureau volgens een Bagua Feng Shui kaart. Desk for success!

 


Illustratie: Tessa Hesselink

BAGUA MAP
– Organisatie is de sleutel tot succes. Leg je to-do lijstjes en agenda dicht bij je centrum van succes.
– Gekleurde paperclips werken als energydrank voor je creativiteit. Niet te veel van die dingen op je bureau leggen, dan wordt het al gauw een rommeltje.
– Meer schelpen is meer beter. Objecten van Moeder Aarde kun je aan de linkerzijde van je bureau kwijt. Deze zorgen voor kracht en de wil om door te gaan.
– Een plant op je bureau staat symbool voor groei. Zet ‘m op de linkerbovenhoek. Protip: zet de plant in een kristallen vaas, goed voor welvaart verzamelen.
– Voor meer succes in je leven zet je een foto van je geliefde op je bureau. Op een plek waar je ‘m goed ziet natuurlijk!
– Gezondheid staat voorop. Hou deze plek vrij van stof, en plaats hier een sterk object, zoals een (afbeelding van) een dier.
– Deze plek staat voor wie je bent. Zet hier iets neer dat je herinnert aan je succes. Meer succes gegarandeerd.
– Je crea-bea hoek. Hier leg je je boeken, post-its of spullen gemaakt van koper, zilver, goud of andere edelmetalen.
– Stay connected. Mappen of bestanden met je persoonlijke contacten (of je telefoon) leg je rechtsonder. Ondersteunt je in je werkzaamheden.
– Je carrière is het middelpunt van een productief en Feng Shui verantwoord bureau. Gebruik een achtergrond waar water op te zien is, dit symboliseert geld.

HÖW TO JE RUST PAKKEN

16.
Even belangrijk als studeren, is vooral ook niet studeren. Want als je huis je werkplek is, en je werkplek je huis, wanneer ben je dan echt thuis? Het antwoord op die vraag is niet zo simpel. Daarom moet je vooral letten op je eigen tempo. Natuurlijk wil jij de voorbeeldige, hardwerkende student zijn, maar -even een harde realitycheck- dat lukt niet altijd.

17.
We gaan je hier niet vertellen dat je dan maar door je Instagramfeed moet gaan scrollen, want de dopaminemachine die je telefoon heet is duivels, en tevens zeer on-Feng Shui. Nee, beter ga je een hapje eten. Het liefst een keer per twee uur. Een klein hapje is voldoende. Bestel een lekkere eierbal, gooi een bakkie noodles in de magnetron of sorteer een zakje Skittles op kleur en eet ze vervolgens allemaal op. Kleine porties is hier het toverwoord.

20.
Als je het grootste gedeelte van de dag thuis zit en je niet kan opgeilen aan leuke klasgenoten, moet je je vleselijke driften ergens kwijt. Porno is hier uitermate geschikt voor. Dr. Cliff Arnal, docent psychologie & life coach stelt dat masturberen het nieuwe roken zou kunnen zijn, maar dan effectiever: ‘het is een geweldige manier om stress te verminderen en je focus op te laden. Doe dit dan wel ook met deze bedoelingen in je achterhoofd. Als je gaat masturberen vanwege lust, kan het zijn dat je niet van dezelfde positieve resultaten geniet.’ In zijn onderzoek naar dit fenomeen benoemt hij ook dat mensen het beste werken als ze iedere 52 minuten een pauze van 17 minuten genieten. ‘op die manier kun je het maximale uit je werkdag halen’.

Gebruik masturbatie als een beloning, na het leren van een hoofdstuk over thermodynamica, om maar wat te noemen. Ja? Oké, succes dan maar. Het is nu aan jou om er iets van te maken!

Illustraties handleiding: Llorem Ipsum