Ga naar de inhoud

HSV wil pop-up studieplekken voor Hanzestudenten in tentamenperiode

De tentamenperiode staat weer voor de deur en dat betekent in ieder geval één ding: een overvolle binnenstad met grote groepen studenten die een plek zoeken om te studeren.

Druk is het eigenlijk elke tentamenperiode, maar vooral Hanzestudenten zullen ditmaal moeilijk een plek kunnen vinden. Tenminste, dat stelt de Hanze Studentenbelangen Vereniging (HSV). Reden voor de zorgen is het sluiten van de Openbare Bibliotheek (OB) vanwege de verhuizing naar het Groninger Forum.

We zouden daar graag een oplossing voor zien in de vorm van pop-up studieplekken

‘Met de sluiting van de OB kunnen Hanzestudenten de komende tentamenperiode niet tot nauwelijks studeren in de binnenstad,’ vertelt Lars Kamstra van HSV. ‘We zouden daar graag een oplossing voor zien in de vorm van pop-up studieplekken’.

Flexibel
Het idee van de pop-up studieplekken is over komen waaien uit Leiden, waar studenten in een leeg kantoorpand een tijdelijke studieruimte creëerden. Op wat voor locaties de pop-up studieplekken in Groningen moeten komen, is nog niet bekend. ‘We hebben nog geen concreet plan liggen, maar we zijn daarin erg flexibel.’

Wassen neus
Wel kunnen Hanzestudenten terecht in de UB vanaf 2 november. Volgens Kamstra is dit echter niet veel meer dan een wassen neus. ‘Het is niet zo dat de UB opengaat, omdat de OB sluit. Het is meer toeval dat de tentamenweken van de universiteit en de Hanze in dezelfde tijd vallen. In aanloop naar de tentamenperiode toe is de UB namelijk wel gesloten voor Hanze-studenten, terwijl ze dan juist studeren’.

Reactie Hanze
Volgens de Hanzehogeschool zijn er wel degelijk genoeg plekken om te studeren de komende weken. ‘De Hanze-panden in de binnenstad (Wiebengacomplex, Minerva, en het Conservatorium) beschikken ook over studieplekken en zijn gedurende de tentamenweken gewoon open,’ aldus communicatiemedewerker Josien Buikema.  ‘Niet alleen studenten van de daar gehuisveste opleidingen kunnen daar studeren: alle studenten van de Hanzehogeschool zijn welkom. En niet alleen in de binnenstad: de HanzeMediatheek op Zernikeplein 7 verruimt de laatste tentamenweek de openingstijden zodat studenten daar de hele dag, van 9.00 tot 23.00 uur, kunnen studeren.’