Ga naar de inhoud

Huisbazen die je nooit zult vergeten

Huisbazen heb je in alle soorten en maten. Griezels die zomaar ineens je kamer binnen lopen net zo goed als luitjes die dag en nacht voor je klaar staan. De foute exemplaren hebben één voordeel, ze leveren onvergetelijke verhalen op.

1 Een Amsterdamse huisbaas stuurde een student in december 2014 een in fraai handschrift geschreven kaart. Zijn kerstboodschap luidde: Geachte huurder, de huur wordt met terugwerkende kracht vanaf januari 2011 verhoogd met drie procent per jaar.

2 In Utrecht zweert een huisbaas inmiddels drie jaar de lekkage volgende week te komen fiksen. Zijn studentenhuis voor twee bewoonsters fungeert als postadres voor onbekenden die in het bezit zijn van een huissleutel. De studentes worden regelmatig opgezadeld met onbekende huisgenoten die enige weken in hun huis bivakkeren. De huisbaas zelf trok ook enige tijd bij de studentes in (ruzie met de vrouw). Toen de gemeente eens kwam controleren wie de huurders waren, stond er ineens een volslagen onbekende man in de gang die verkondigde dat hij er al zeker twee jaar woonde.

3 Stadswonen, de grootste studenten- en jongerenhuisvester van Rotterdam, heeft 45 enthousiaste medewerkers die huisvesting verzorgen. Eén van die enthousiaste medewerkers reageerde uiterst zorgzaam toen een student hem op de hoogte stelde van een balkonkozijn dat zo was geconstrueerd dat het inregende. ‘Als het hard regent, is dat best acceptabel.’

4 Ja, hoor, ze hebben nu al een paar maanden dubbel glas in Wageningen. De huisbaas vond dat hij de studentbewoners van zijn pand daar een groot plezier mee deed. De door hem ingehuurde Poolse werkmannen wisten van wanten: zorgvuldig dichtten ze vrijwel alle ramen. Sindsdien kan het huis nauwelijks worden gelucht en in de hermetisch gesloten badkamer is een tot nu toe onbekende schimmel aan een indrukwekkende opmars begonnen.

5 Een goudeerlijke Rotterdamse huisbaas was zo vriendelijk om de bewoners van zijn kamers te wijzen op enige onvolkomenheden: ‘Deze kachels zijn inderdaad gevaarlijk. Ik zou ze zelf ook niet in mijn huis willen.’

6 Volgens DUWO geeft het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector DUWO al jaren mooie voldoendes, maar toch zijn er studenten die klagen over de grootste huisbaas van Nederland (29 duizend woningen). Een Amsterdamse student stoorde het nogal dat de onderhoudsdienst niet langskwam voor de reparatie van een brandalarm dat ‘continu afging’. Diezelfde student was niet blij dat de sleutel van de voordeur onaangekondigd was vervangen en dat hij zelf opdraaide voor de kosten van een kopie.

Dit zijn zes van de anekdotes die studenten de afgelopen maanden opstuurden naar de redactie van yournalism.nl. Groningse studenten reageerden nauwelijks op de oproep. Jammer, dat moet beter kunnen. Heb je een goed verhaal over een foute huisbaas? Laat het ons weten!
Ze zijn er wel degelijk, foute Groningse huisbazen, want ze zijn er altijd geweest.
Toen mijn licht ontregelde huisgenoot in de Kloosterstraat onze huisbaas erop wees dat de deur van de wc op het balkon zelfs op windstille dagen zomaar open waaide, reageerde de schurk met de legendarische zin: ‘Zeker, dat zijn zaken waarover je nú kunt opwinden, maar later zul je ze koesteren als de charmes van het studentleven.’
Het was een afzetter en een luie flikker, maar hij had wel gelijk.