Ga naar de inhoud

IJzig eiland

Als ik zeg dat ik een weekend doorbracht op een eiland, denken de meeste mensen aan zon, zee, strand en niks doen.
Mijn realiteit was net iets anders.
Terwijl vele Nederlanders de schaatsen onderbonden, wachtte ik in spanning af of mijn boot wel zou kunnen uitvaren. Een weekendje Schiermonnikoog, met een koffer vol dikke truien en sokken. Toen de eerste boot uitviel, kreeg ik even het idee dat m’n eilandavontuur hier zou eindigen en dat mijn weekendtrip zou bestaan uit het in- en uitpakken van de koffer. Gelukkig bleek het mee te vallen, er ging gewoon een andere.

Wat doe je in hemelsnaam op een eiland als je niet lekker gaat relaxen op het strand?

De winter is mijn lievelingsseizoen. Om de één of andere reden maakt de combinatie kou en zon me echt heel gelukkig. Wat me minder gelukkig maakte, was de harde ijzige wind die zelfs de zeevogels in hun vliegkunsten beperkte.
Wat doe je in hemelsnaam op een eiland als je niet lekker gaat relaxen op het strand? Nou, verveling was zeker geen onderdeel van mijn bezoekje. Ik ben zelfs nog cultureel verantwoord bezig geweest, door met wat mensen een bunker uit de Tweede Wereldoorlog te bezoeken. Het was een zoektocht waarbij we een tijdje de verkeerde kant op liepen, maar het uitzicht vanaf die plek was fantastisch. Dat soort dingen mis je als je de hele dag op het strand ligt.

De zomer-strand-ansichtkaarten zien er een beetje raar uit als je door een mix van ijs en sneeuw loopt

Poffertjes smaken duizend keer beter als je net een barre tocht door de kou heb gemaakt. Ik leerde dat kalfjes, puppy’s, varkens, geitjes en ezels gewoon altijd intens schattig zijn, zelfs als de temperatuur je tegen wil houden om hoi te zeggen.
Je vermaakt je altijd, als je maar met de goede mensen bent. Gooi een groep van zeventig studenten in een kampeerboerderij en er is plezier. Al zou ik het niet erg vinden als het de volgende keer iets warmer was en ik niet de hele tijd denk dat ik doodga van de kou.
Het is een beetje raar om zomerse strand-ansichtkaarten te zien terwijl je voorzichtig door een mix van ijs en sneeuw probeert te lopen. Schiermonnikoog is mooi in de winter, misschien dat het tijd wordt om een winter-ansichtkaart te maken.