Ik een ultiem duurzaam persoon?

Mijn scriptie gaat over milieu en duurzaamheid. Dat vind ik een belangrijk en interessant onderwerp, maar ik zou liegen als ik zei dat ik als ultiem duurzaam persoon leef.

Veel vrienden denken veel na over duurzaamheid en hoe ze dingen kunnen doen om het milieu minder schade te berokkenen. Ze kopen geen plastic tasjes, nemen hun eigen bekers mee, eten minder of geen vlees of hebben een voorliefde voor vintage shoppen. Het zijn dingen waarover ik heel lang niet heb gedacht. De ijskoffie die ik bestelde kwam nou eenmaal in een weggooibeker. Als marktkooplieden vroegen of ik een tasje wilde, zei ik al ja voordat ze waren uitgesproken.

In welke van de vier opties moet de banenschil?

Het onderwerp duurzaamheid komt zelfs niet aan bod bij m’n opleiding Voeding & Diëtetiek. Gek, want voedsel heeft een ontzettend groot effect op het milieu.
Maar goed, ik ben aan het veranderen. Ik ben niet perfect en doe zeker niet alles ideaal, maar ik wil het wel graag leren. Tegenwoordig buig ik door mijn knieën voor de Hanze-prullenbak om te kijken in welke van de vier opties ik m’n banenschil moet gooien. Mijn geliefde barista’s weten ondertussen al dat ik mijn drinken liever in een glas wil (en het liefst een maat te groot, want anders gooi ik de koffie over mezelf heen, zo onhandig ben ik dan ook wel weer). Ik neem liever mijn eigen tas mee, probeer minder vlees te eten en vintage shoppen is gewoon heel leuk! Ik ben geen klimaatgoeroe, maar misschien is het wel tijd dat ik er één word.

Tienduizenden mensen gingen de straat op om te pleiten voor het klimaat. Ze eisen dat de regering zich inzet voor een rechtvaardig klimaatbeleid. Klimaatverandering is niet een verhaaltje dat we zomaar verzonnen hebben. Duurzaamheid is niet iets wat we zomaar in het hokje ‘het zal wel’ kunnen stoppen. Is het niet meer dan logisch dat we willen zorgen voor de plek waar we allemaal wonen?
Blijkbaar niet, want anders hoefden we niet massaal te demonstreren. Blijkbaar niet, dus, want anders had ik allang geweten hoe de prullenbakken van de Hanze werken.