Ga naar de inhoud

Ik kan dit… de groep verlaten

Hoewel ik meer gebonden ben aan mijn geliefde telefoon dan ik wil toegeven, zijn er momenten waarop ik daadwerkelijk sociaal probeer te doen. Ik leg mijn telefoon weg en let er even niet op. Misschien is het maar voor een uurtje of twee, maar het is best wel leuk om te praten met levende mensen. Het is in ieder geval anders dan reageren op de technologie die hun gedachten probeert over probeert te brengen. Meestal.
273 nieuwe berichten. Hoe dan? Groeps-apps zijn duivels.

Esther heeft de groep verlaten, het idee dat mensen dat lezen geeft me de kriebels

Iemand begint over een random meme te praten en voor je het weet is je telefoon roodgloeiend door een random dude die heel erg gelukkig in een bus zit met twee worsten in zijn handen. Of Pietje wil delen dat zijn moeder de beste stamppot boerenkool van de wereld maakt, terwijl Henkie wil weten of het telefoon-in-bak-rijst-trucje ook werkt bij een laptop die te lijden heeft gehad onder een bierdouche. Ik ben te awkward om uit dit soort apps te stappen. Het maakt niet uit hoe nutteloos of irritant ze zijn, het idee dat mensen mijn naam of telefoonnummer zien met de toevoeging heeft de groep verlaten geeft me de kriebels. Misschien ben ik ook wel bang dat ik iets nuttigs mis dat tussen al die die onzin staat, maar ik hoop dat ik beter ben dan dat.

M’n vinger boven het knopje, dit is gewoon even zo’n stom ding, gewoon versturen en weg ermee

Ik heb een app waaraan ik me 99 procent van de tijd mateloos erger. Die overige één procent gebruik ik om te kijken of er nog een Domino’s actiecode is. De rest van de meldingen swipe ik semi-passief-agressief weg. Eén procent is echt niet genoeg om in de app te blijven. Ik zet er nooit wat in, ik lees de berichten nooit en ik ben niet eens meer lid van de club die de app in leven houdt. Ik pak mijn telefoon en zie het weer staan: verlaat de groep. Zo moeilijk is het niet. Waarom stel ik me ook zo aan? Ik laat mijn vinger boven het knopje hangen. A woman’s gotta do what a woman’s gotta do. Dit is gewoon even zo’n stom ding. Gewoon versturen en weg ermee. Ik kan dit.
Dan ineens een andere melding… X heeft de groepsafbeelding veranderd.
De nieuwe afbeelding is het logo van Domino’s.
O, ja, daarom zat ik in deze groep.