Ga naar de inhoud

In Groningen poep je het fijnst

Het prettigste toilet van Nederland vind je in koffiecafé Lunch & Lavazza in Groningen, al doet coffeebar Palazzo in de Zwanestraat daar niks voor onder.
Acht studenten Bedrijfskunde/MER van de Hanzehogeschool inspecteerden tientallen toiletruimtes in horeca, winkels en andere min of meer publiek toegankelijke gebouwen in tien studentensteden. Dat is veel, want de studenten werken pas sinds vorige week maandag aan dit eerstejaars project, dat niet voor niets De Onmogelijke Opdracht heet (het is de bedoeling dat ze op vrijdag 23 september 1600 toiletten hebben bezocht en beoordeeld).

Aan het ranglijst zit wel een luchtje, want Groningse uitspanningen hebben lichtelijk de overhand

De toiletgroep splitste zich op in kleine teams die de trein naar de diverse steden pakten. Daar bezochten ze allerlei boodschappenafleverpunten en beoordeelden de kleinste kamertjes op drie fronten: netheid, hulpmiddelen en design. De lijst oordeelt ook over minder voor de hand liggende sanitaire toevluchtsoorden. Zo bezocht een delegatie de royale retiraderuimte van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Dat is vorstelijk poepen, maar dus niet zo oké als in de Groningse Lunch & Lavazza en Palazzo.
Aan de ranglijst zit wel een luchtje, want Groningse uitspanningen hebben lichtelijk de overhand. Bovendien veranderen de cijfers zo nu en dan, waardoor de top tien niet elke keer hetzelfde is als je op de site kijkt. Of komt dat omdat de studenten een tweede testronde hebben gemaakt? Gelukkig pretenderen de studenten op geen enkele wijze wetenschappelijk verantwoord te handelen.
Wie wil weten op welke brillen hij z’n billen met een gerust gemoed kan neervlijen, kan zijn licht opsteken op de fraai vormgegeven site.

Nationale Toilet Test, de eerste tien
1 Lunch & Lavazza, Groningen
1 Pallazo, Groningen
3 Fresh Today, Groningen
4 Paleis op de Dam, Amsterdam
5 Huize Kwast, Leeuwarden
6 We Love Coffee, Breda
7 Plein 4, Eindhoven
8 Doppio, Groningen
9 Kokanje, Groningen
10 Café Cheers, Leiden