Ga naar de inhoud

Inspiratie uit een rieten dak

SAMSUNGDe tweede week van het Festival Worteldagen Norg is aangebroken. We wortelen nog steeds flink door. Inmiddels kunnen we ook echt spreken van zon! Want hoe infantiel ook, het weer is toch een vrij bepalende factor.
Afgelopen zaterdag was ik het even helemaal zat, het was dag en nacht koud, nat en modderig. Dus hebben we met z’n vieren het zwembad van Norg onveilig gemaakt. Als een stel jonge dolfijntjes en zonder enige vorm van schaamte buitelden we door het water.
Maar dan ook weer focussen. Locatietheater gaat over het halen van inspiratie uit die specifieke plek. Anne Brouwer en ik zijn een team, samen maken we ónze performance. De aangewezen inspiratiebron is een grote schuur met een rieten dak. Dus toen we erachter kwamen dat hetgeen wat ons aanspreekt boven ooghoogte ligt, keken we eerst naar elkaar en toen naar de horizontale balken in het rieten dak. Maar waar gaat het inhoudelijk dan over op vier meter hoogte? En waarom? Wanneer is iets decoratie en wanneer houdt het stand in onze kritische perfectionistische filter?
Letterlijk en figuurlijk pushen we elkaar omhoog.
Vrijdagavond is de première, dus we hebben nog even te gaan. Het is weer tijd voor de welbekende puntjes op de i en, ook niet onbelangrijk, nog even goed de aandacht op veiligheid.
De stress in het kampement loopt op. Met veertig theatermensen is het dan onvermijdelijk dat gezelligheid niet bovenaan de lijst staat. Want daar staat: ONZE PERFORMANCE. Anne en ik hebben er angstzweet ingestoken, blauwe plekken, overpeinzingen en tranen. Dat we strakjes kunnen zeggen: in twee weken hebben we alles eruit gehaald wat erin zat, en dan nog een beetje meer.

De voorstellingen zijn 17 t/m 20 mei. Info? Kaarten? www.amonet.nl.

Tweedejaars Theatervormgeving Marie van Linschoten schrijft iedere week een column over Academie Minerva.