Ga naar de inhoud

Janine van Veen Groningse HOT100

Op 27 en 28 september huldigde Het Nieuwe Instituut de HOT100 2013. Dat zijn de meest getalenteerde en veelbelovende alumni van media-, kunst- en technologie-opleidingen. Janine van Veen, studente van het Frank Mohr Instituut werd geëerd als enige Groningse HOT100.

Janine is afgelopen juli met een master afgestudeerd op het Frank Mohr International Masters in de richting MFA Interactive Media & Environments, een opleiding waar kunst en technologie beide aan bod komen. Haar eindexamenproject ‘Mijn huis voor 7 dagen’ begon met een videoperformance-serie. Eind vorig jaar en begin dit jaar heeft ze twaalf performances (Dag 1 t/m 12) uitgevoerd en geregistreerd. De performances waren op dat moment live te volgen via een online verbinding op haar website. Met de registraties heeft ze een video-installatie gemaakt die interactief reageert op de bezoeker. De chronologisch gerangschikte video’s zijn alleen zichtbaar en hoorbaar wanneer er persoonlijke aandacht aan wordt gegeven. Janine is altijd zelf in haar werk en in haar video’s te zien.
‘Mijn voorgaande werken zijn verbrand, mijn haar is afgeknipt en mijn thesis is onleesbaar gemaakt. Het was tijd om afscheid te nemen en om opnieuw te beginnen. Alles werd zo persoonlijk en direct dat ik besloot om het nog persoonlijker te maken door in mijn eigen werk  te gaan wonen. De hele tentoonstelling door hield ik open huis. Mensen konden op bezoek komen en met thee en een lange vinger de verschillende stadia van mijn werk bekijken’, aldus Janine.

De HOT100 e-cultuurtalenten experimenteren, werken en spelen met de betekenis van nieuwe technologische ontwikkelingen. De studenten zijn voorgedragen aan Het Nieuwe Instituut door ruim dertig opleidingen uit het digitale tijdperk zoals Interaction Design en Game Design, maar ook opleidingen voor architectuur, mode en film waarin digitale ontwikkelingen een steeds belangrijkere rol spelen. Iedere opleiding kon drie afstudeerders aandragen, waaruit Het Nieuwe Instituut de meest talentvolle selecteerde: de HOT100.

Janine gaf een presentatie tijdens de HOT100 SHOW op zaterdag 28 september. Haar presentatie in videovorm ging over haar laatste grote project: haar eindexamenproject ‘Mijn huis voor 7 dagen’.