Ga naar de inhoud

Johnny Loves Me over zijn nieuwe track, Popronde en liefde

Het gaat lekker met de 22-jarige rapper Johnny Loves Me (Jonathan Bergsma). De derdejaars student van de Academie voor Popcultuur stond afgelopen jaar in de finale van de Grote Prijs van en dit jaar doet hij mee aan de Popronde. Hoog tijd om de woordenkunstenaar eens aan de tand te voelen!

Hé Jonathan, alles goed?
‘Jazeker, met jou?’

Yes, ook. First things first. Hoe zit het met die artiestennaam van je?
‘Mijn producer en ik waren op zoek naar samples en toen kwamen we per ongeluk op het nummer Johnny Loves Me van Suzie uit 1963. Echt een geweldig nummer. Als artiestennaam vond ik het ook sterk omdat de naam een soort van dubbelrijm heeft. En als mensen mijn naam in hun mond nemen dan hebben ze er meteen een gevoel bij. Als iemand zegt “Johnny Loves Me”, dan zeg ik “ja klopt”.’

Heeft het ook met liefde te maken?
‘Ja, best wel. Liefde is de bron van alle emoties en de meeste van mijn tracks gaan over een soort emotie in mij die ik niet zo goed weet over te brengen in gesprekken, maar wel met muziek. Daarnaast hou ik ook van mezelf. Niet narcistisch, maar gewoon self-love.’

Waar gaat je nieuwe track Jam over?
‘Jam gaat eigenlijk over hoe ik me aan het oriënteren ben in de muziekwereld. Sinds december 2018 is er heel veel shit gebeurd en is alles eigenlijk heel snel gegaan. Hierdoor kreeg ik een beetje het gevoel dat ik de hele tijd door wilde gaan, maar daardoor ook dingen verloor.’

Je zegt overkomen, maar heb je dit niet gewoon allemaal zelf gefixt?
‘Het komt wel uit mezelf, ik ben altijd op zoek naar meer doen en harder gaan. Toch voelt het soms voor mij overweldigend als je ziet wat er allemaal in korte tijd is gebeurd.’

Afgelopen week had je in Nijmegen je eerste optreden voor de Popronde. Hoe ging dat?
‘Dat was wel een interessant optreden! Het was in een kapperszaak, wat het eigenlijk wel tot een gekke situatie maakte. In vergelijking met eerdere optredens was het ook heel anders. Mensen kwamen en gingen en leken niet heel erg bezig met de muziek. Er waren wel een paar mensen vooraan die alles meezongen, dus dat was heel tof’.

Ik zag de academie ook als een manier om fulltime met muziek bezig te zijn

Wat staat er verder nog op de programma?
‘Komend weekend treed ik met de Popronde op in Leeuwarden. En het weekend daarop heb ik mijn allereerste show in m’n hometown Enschede. Daar kijk ik echt heel erg naar uit!’

Hoe heeft je opleiding aan de Academie van Popcultuur bijgedragen aan Johnny Loves Me?
‘Op de opleiding ben je er in principe elke dag mee bezig. Daarnaast is het heel vrij en alles wat je wil leren, kun je er leren. Je moet het alleen wel zelf doen. Dat heeft z’n voor- en z’n nadelen. Het zorgt voor heel veel zelfontwikkeling, maar je krijgt niet allerlei dingen aangeleerd zoals op een andere school. Verder is het ook een hele toffe plek om mensen te ontmoeten en samenwerkingen aan te gaan. Ik zag de academie ook als een manier om fulltime met muziek bezig te zijn, maar toch studiefinanciering te kunnen pakken.’

Wil je nog iets kwijt?
Shout-out naar de Boswinkel in Enschede! Dat is de buurt waar al mijn vrienden wonen en wat een plek van creativiteit en gezelligheid is.’