Ga naar de inhoud

Jouw festivalgids voor Noord-Nederland

Kegel je studieboeken de gracht in, leerface uit de plooi, de zomerrrrrr is hier! Dat betekent niet alleen verschrikkelijk veel vrije uurtjes, maar ook een rits aan dikke festivals in Noord-Nederland. Zó veel, dat je je afvraagt waarom er geen hek om Groningen, Friesland en Drenthe wordt gebouwd, om dit gebied een paar maanden lang gewoon tot partyground te verklaren. Wij zijn voor.

Noord-Nederland bulkt van de festivals, en ons hoor je niet klagen. Er zijn dit jaar wat brand new evenementen bijgekomen in Groningen stad. Met veel bombarie aangekondigd. ’t Volk praat namelijk nog steeds graag over vroegâh en hoe de Rollende Stenen destijds de meute liet swingen in het Stadspark. Enniewees: twee nieuwe festivals met grote internationale namen moeten Groningen deze zomer weer op de kaart zetten als festivalstad. Kortom: lamakomuh! De Festivals staan op chronologische volgorde en alleen de prijs van een compleet ticket is weergegeven. Alle overige info mag je lekker zelf opzoeken. Goegel is je vrind.

Oerol Festival
Wat als er overal om je heen water is en je geen kant op kunt? Feestjuh! En dat is precies wat ze doen op Terschelling. Het eiland is sowieso een prachtbestemming, maar voeg een snufje música, een vleugje theater en een knuistje landschapskunst toe en BAM, OEROL!
Dat betekent wel dat Oerol zeker geen ik-rave-in-m’n-minuscule-hotpants-met-een-pil-in-m’n-mik-festival is. Het evenement is kind- en oude knarvriendelijk. Ook qua line up. Want ja, je ziet her en der stevige optredens in obscure kroegen, maar het blijft een cultureel evenement. Grootste pluspunt: het eiland als festivalterrein.

Wat: cultuur
Wanneer: 14 t/m 23 juni
Waar: Terschelling
Prijs: € 26

Stadspark Live 22 juni
Dit jaar voor het eerst: Stadspark Live! Het eendaagse evenement is één van de twee fonkeltjenieuwe spektakels die komende zomer plaatsvinden in Grunn city. En die nieuw leven in de locatie moeten blazen.
Het Stadspark heeft namelijk een rijke geschiedenis aan legendarische optredens op z’n naam staan. Zo schudden Mick Jagger en consorten hier decennia terug al de heupjes, net als Tina ‘Prima Kapsel’ Turner.
De bazen op Stadspark Live: niemand minder dan Sting, Tom Odell, Ronnie Flex, The Specials en de vrouw met evenveel hitjes als kinderen: Anouk. En heb je een hekel aan humor? Lekker thuisblijven, joh. De show wordt namelijk aan elkaar geluld door Bertje Vischer en Arjen Lubach.

Wat: muziek en humor
Wanneer: 22 juni
Waar: Stadspark
Prijs: € 45

MadNes
Dit driedaagse fuifje op Ameland is voor de evenwichtige medemens. Het uitgebalanceerde type. Hoezo dat? Naast ska en andere muziek, ligt de focus tijdens MadNes vooral op surfen en skaten. Sportieve types die de calorieën van de kouwe klatsers en bakken patat er direct af willen jakkeren op een plankie. Van je bord naar je board, zeg maar.
Maar heb je het evenwicht van een zak potgrond, dan is MadNes alsnog een optie. Kijken is ook leuk. En je hebt beginners clinics waar je van alles kunt leren. Bovendien heb je voor een paar matige danspasjes ook geen bijzonder goede motoriek nodig. Vraag maar aan oom Gerrit na drie bier op de verjaardag van mijn moeder.

Wat: muziek, surf en skate
Wanneer: 5 t/m 7 juli
Waar: strand van Ameland
Prijs: € 137,50

FestiValderAa
Zoek een maatje, trek jullie matching North Face jassen uit de kast, bergschoenen aan en gaan! Het FestiValderAa is namelijk midden in het bos. Het Drentsche woud. Da jungle. En verwacht daar geen snoeiharde bass, leipe techno of snoeiende Metal. Nee, het FestiValderAa is ontspanning alom.
Wat je wel vindt tussen de bladeren: kunst, cultuur, easy listening muziek en rrrrrrrust. Verken de omgeving al waggelend of op de tweewieler. Of als idioten op een tandem. Alles kan, en dan het liefst in relaxt tempo. Tranquilo tranquilo.

Wat: kunst, poëzie, cultuur, muziek
Wanneer: 5 t/m 7 juli
Waar: Schipborg
Prijs: € 27,50

Hongerige Wolf
Dames en heren, berg je grootmoeder op, Hongerige Wolf komt eraan! Nee, serieus, vette naam voor een festival. Is afgeleid van het dorpje waar het evenement wordt gehouden: Hongerige Wolf.  Festivalterrein: een schapenveldje. Bèèèèèhst origineel. En de theatervoorstellingen worden gehouden in houten schuren.
Verwacht hier vooral geen Joling in glitterpak, eerder lokaal theater-, kunst- en muziektalent. Erg? Zeker niet. Deze verborgen parel in de polder is een broedplaats voor aanstormend moois.

Wat: muziek, kunst, theater
Wanneer 12 t/m 14 juli
Waar: Hongerige Wolf
Prijs: € 67,50

Welcome tot he Village
Liejouwurt, een dapper stadje ten westen van Grunn, huisvest het meest milieubewuste festival van Nederland: Welcome to the Village. De naam zegt het al: het is echt een dorp. En wat voor één. Alles op het terrein ademt duurzaamheid. Van biologisch voedsel en het streven naar afvalvrij, tot energieneutrale podia en de ongewassen oksels van de bezoekers.
Maar dat niet alleen. Naast een meute lokale en internationale acts, lopen er ook wetenschappers, kunstenaars en andere bollebozen rond. Ieder met een eigen show, idee of verhaal waardoor er altijd en overal wel iets interessants te beleven valt. Pesticidevrije kers op de vegantaart? Het terrein is ontzettend puik aangekleed en alles vindt plaats in natuurgebied De Groene Ster. Toepasselijk, want dat schijn je ook te krijgen als je lang genoeg biologisch eet.

Wat: pop, rock, elektronisch
Wanneer: 18 t/m 21 juli
Waar: De Groene Ster, L’warden
Prijs: € 105,23

Vogelpop
Jep, dit festival klinkt als iets wat rechtstreeks uit het darmkanaal van een gevleugeld vliegwezen geperst wordt, maar niets is minder waar. Vogelpop is awesome. Want al hebben ze niet de tofste bands, het mooiste podium of de bruutste locatie, de sfeer schijnt belachelijk nice te zijn.
Hiphop uit de U.S. of fucking A, rock uit Duutsland, iedereen komt hier aan zíjn of haar trekken. En anders paf je een dikke snaak, dan heb je ook een mooie tijd in een weiland in Ansen.

Wat: pop, rock, hiphop
Wanneer: 26 & 27 juli
Waar: Ansen
Prijs: € 25

Into the Grave
Laat jij de pakken Ariel Colour staan in de Appie, zelfs als ze in de bonus zijn? Dan is de kans groot dat je geknipt bent voor Into the Grave. Het metalfestival wordt voornamelijk bevolkt door duistere figuren, langharig volk en de taal die ze spreken is gegrom en gegrunt. En psssst: de camping zit naast de begraafplaats. Lekker dan.
Maar serieus, het is een machtig Leeuwarder feestje. Want al zien de bezoekers er niet zelden gevaarlijk uit, de sfeer is gemoedelijk. Zelfs in de pit bij bands als Meshuggah en Anthrax ontstaan vriendschappen voor het leven. Bier, baarden en snoeiharde metal. Succes d’r mee.

Wat: heel veel metaal
Wanneer: 9 t/m 11 augustus
Waar: centrum van Leeuwarden
Prijs: € 58,50

Paradigm
Draag jij eigenlijk altijd een zonnebril, zelfs als de zon niet schijnt? Op naar Paradigm Festival dan!  Vanachter je donkere glazen aanschouw je de wondere wereld der techno, house en andere elektronische toontjes. De dikste namen, de hipste dj’s en allemaal in de achtertuin van Grunn: het Suikerunieterrein.
Daar gaan op 9, 10 en 11 augustus meer flesjes H₂O over de toonbank dan na een gemiddelde marathon. Maar da’s logisch, drie dagen raven is net zo’n indrukwekkende prestatie als 42,195 kilometer kuieren. Minstens.

Wat: elektronisch
Wanneer: 9 t/m 11 augustus
Waar: Suikerunieterrein
Prijs: € 67,50

Noorderzon
Noorderzon is misschien wel de bekendste naam uit het rijtje. Een week lang bekenden tegenkomen en slap lullen op de heiligste lap groen van Stad: het Noorderplantsoen. Met genoeg muziek, vreterij en kunst en cultuur. En eigenlijk een soort uit de kluiten gewassen buurtfeest.
Want wanneer de hippe deuntjes over de vijver kaatsen, en de gekleurde lampjes de bomen sieren, waggelt men richting plantsoen. DWDD-volk met oorbellen gemaakt van pauwenveren. Maar ook kwajochies met jonko op de lip en Fink Bräu in de tas. Het festival is echt voor iedereen.
Dat zie je duidelijk aan het programma: theater, muziek en kunst voor knaken, maar ook genoeg voor nop. En ook leuk: je rolt elke avond zo het centrum in als de muziek stopt. Dan is Noorderzon eigenlijk indrinken 3.0. Kon minder.

Wat: muziek, theater, kunst
Wanneer: 15 t/m 25 augustus
Waar: Noorderplantsoen
Prijs: soms gratis, soms niet

Psy-Fi
Krijg je ’m lastig omhoog van psy-trance? Dat hoeft niet per se een reden te zijn om Psy-Fi te skippen. Want al draaien ze hier belachelijk veel repetitieve elektronische psy-deuntjes, ook voor je oog is dit een orgastische ervaring. O ja, o ja, OHW JAAAH!
Natuurgebied De Groene Ster is voor de gelegenheid namelijk omgetoverd tot kleurrijke droomwereld. Een schouwspel van te gekke stages, rare kunstobjecten, en verklede en spirituele zweefreuen en -teefjes. Eigenlijk een paddotrip zonder de paddo’s. Of met natuurlijk.

Wat: dromen terwijl je wakker bent
Wanneer: 28 augustus t/m 1 september
Waar: De Groene Ster, L’warden
Prijs: € 105,11

Hullabaloo Festival
Klinkt als een kauwgommerk uit de jaren negentig, is het niet. Hullabaloo is brand new, op de Groninger klei van het Stadspark en drie dagen lang. En deze eerste editie moet voor heel wat schwung en furore zorgen in G-city. Met grote acts, dikke aankleding en een eigenzinnig dorpsgevoel. ‘Eigenlijk een soort intieme versie van Sziget’, aldus de organisatie.
Probleempje: op moment van schrijven zijn er van de vijftig acts ongeveer… NUL bekend. Zero, nada, noppes. Wel bekend: er komen vier stages met pop, elektronisch, hiphop en crossover. En, als we de geruchten mogen geloven, imponerende internationale artiesten.

Wat: pop, elektronisch, hiphop
Wanneer: 29 t/31 augustus
Waar: Stadspark
Prijs: n.b.b.

Foto’s: Jasper Bolderdijk