Jufmeestaah.

Dit zijn m’n eerste meters in een Hoogezandse school. De basisschool waar ik stage ga lopen is nu nog een doolhof. M’n houvast zijn de bordjes op de deuren, ik moet uitvogelen waar 1-2A is. Een juf vraagt wie ik zoek.
‘Linda van groep 1-2A.’
‘O’, zegt ze, ‘loop maar even mee.’
Twee minuten en één gang verder schud ik Linda’s hand, de hand die me door de komende zes maanden heen moet loodsen.  Ze begint meteen met een rondleiding langs de lokalen. De meeste zijn leeg en verlaten.

De kinderen staan behoorlijk te kijken: de nieuwe juf is een man, van bijna twee meter

‘Vijf jaar terug, hadden we nog vierhonderd leerlingen’, zegt Linda, ‘nu tikken we nog niet de helft aan.’
Hoogezand krimpt en vergrijst, legt ze uit, jongeren vertrekken en ouderen blijven, er wonen nauwelijks jonge gezinnen in deze buurt.
De leerlingen staan behoorlijk te kijken. Maar het is niet alleen m’n lengte (1 meter 99) die hun verbaast. De nieuwe juf is een man. Het woord meester kennen ze niet.
De volgende dagen zullen ze me gewoon juf noemen. Of juf Meester. Dat weet ik van m’n vorige stage, de kleuters in Assen deden dat ook.
‘Huh, zie ik eruit als juf dan?’, zei ik, of: ‘Oei, bijna goed, wat is het wel?’
De leerlingen vonden m’n reactie zo grappig dat ze het bleven zeggen en ik er geïrriteerd door raakte.
Maar dat was toen. Hoe ga ik er nu mee om? Ik besluit nu om twee varianten af te wisselen om te kijken welke werkt. De eerste is toch weer een grapje: ‘Ja, juf, die zoek ik ook, maar ik zie haar niet, ik zie alleen een meester. Kan meester je misschien helpen?’

Juf Meester is nooit echt fout, en genderneutraal is helemaal hot

De tweede variant is net doen alsof ik ze niet hoor. Na vijf keer juf, zien ze wel dat ze meester moeten zeggen. (Niet vergeten daar dan wél op te reageren, natuurlijk).

We zijn inmiddels een paar weken verder en er zijn nog maar twee leerlingen (van de twintig) die zich nog regelmatig vergissen. Eén van hen komt uit China en zegt steeds: ‘Jufmeestaah’. Maar dat klinkt zo lief dat ik het juist wel leuk vind. Eigenlijk is het ook wel slim, want dan zeg je het eigenlijk nooit echt fout, wie er ook voor de klas staat. En genderneutraal is helemaal hot. De NS wil Dames en heren vervangen door Beste reizigers. Dus wie weet heeft jufmeester wel de toekomst.