Ga naar de inhoud
kamperen

Kamperen… waarom zou je dat in vredesnaam doen?

Kamperen, waarom doen mensen dat? Maaike, zelf niet echt een Beverbuitenmens, bekijkt het vanuit het alien-perspectief.

Kamperen, voor de één is het creperen, voor de ander intens genieten. Ik denk dat door te kamperen je ware aard naar boven komt. Je levert best wel wat comfort in. Hoe je omgaat met dat ongemak wisselt van persoon tot persoon.

Het is super om in het ochtendzonnetje te ontbijten, maar in het natte gras?

Prinsjes en prinsesjes eindigen toch liever op een glamping. Op een glamping staan huizen met muren van doek. Een Bever-buitenmens zou zeggen dat dat echt niet meer onder kamperen valt. De één vind het super om in het ochtendzonnetje te ontbijten, de ander vindt het toch vervelend dat je natte voeten krijgt van het bedauwde gras.

Met het festivalseizoen in volle gang en de zomervakantie voor de deur is het grote kamperen begonnen. Afgelopen weekend lag ik in het tentje van een huisgenoot in het zuiden van Nederland.

Volgens mijn moeder gaat het bij kamperen om het thuiskomen… naja, goed, beetje vreemd, maar oké

Als kind heb ik met mijn familie heel wat afgekampeerd. Ik vond het fantastisch, totdat de tent zo vaak onder water had gestaan dat ik er helemaal klaar mee was. Waarom konden we niet gewoon een huisje huren? Ik geef toe: de puberteit was ook wel mijn prinsessen-fase. Ik zag in het ongemak niet echt de fun. Waarop mijn moeder altijd net iets te enthousiast zei: ‘Het gaat om het thuiskomen, dan ben je weer helemaal blij met je huis.’ Naja, goed, beetje raar, maar oké.

Eigenlijk is kamperen ook wel iets vreemds als je er vanuit alien-perspectief naar kijkt. Je verlaat je comfortabele huis met eigen keuken, bed en badkamer. Dat alles laat je achter om op de grond te eten, op een matje van nog geen tien centimeter dik te slapen en een toiletgebouw te delen met andere campinggekkies. Waarom zou je dat überhaupt willen? Dat is wat huisjeshuurders aka prinsjes en prinsesjes zich afvragen wanneer ze langs een camping rijden.

Het ochtendgloren, je hebt geen binnen, je bent altijd buiten, het oermens komt naar boven

Het Beverbuitenmens denkt alleen maar: waarom zou je het niet willen? Het campingleven heeft iets heel simpels. Je wordt gewekt doordat je wegbrandt in je tent. Tijdens je ontbijt kun je genieten van het orkest van de vogels in de ochtendgloren. Je hebt geen binnen, je bent altijd buiten, dicht bij de natuur. Het oermens komt naar boven. Voor mij is dat heel helend. Even weg uit de drukte van de stad. Op de camping lijkt het leven te vertragen, wat voor mij heel ontspannend werkt. (Ik heb ik het niet over de camping van een festivalterrein, want dat is een andere manier van kamperen. Ook gezellig, trouwens, maar ontspannend op een andere manier).

Ik kijk ernaar uit om van de zomer in mijn tent te liggen en op de grond te slapen. Of je nu in een tentje gaat slapen of in een bed in een huisje of in een hotel, ik wens je een hele fijne zomer.