Kattenmoordenaar actief in Groningen.

Terwijl ik me stilletjes aan afvraag waarom er op dagelijkse basis chipskruimels te vinden zijn in mijn schoenen, is er een moordenaar actief in mijn eigen buurt. En nee, dan heb ik het niet over het afgrijselijke geval van afgelopen week dat in het nieuws is geweest. Het gaat hier om een ander soort gruwelijkheid, namelijk de vermoedelijke moord op buurtkatten.
Het zit zo: via de superfijne buurtapp Nextdoor blijf ik op de hoogte van het reilen en zeilen in de buurt. Op dagelijkse basis ontvang ik berichten die ik meestal vrij snel aan de kant duw, maar van de week kwam er eentje die ik niet kon negeren: ‘Alweer vergiftigde kat!!’
Het bericht vermeldt dat er een zwaar vergiftigde kat is gevonden in de brandgang van de Oppenheimstraat. De derde kat binnen anderhalf maand, zo valt er verder te lezen. Reacties van bezorgde lezers lopen uiteen.

Net als de kattenmoordenaar in Wijgmaal gebruikt de Oppenheim Cat Killer vergif als moordwapen

‘Wat erg, sterkte.’
‘Moet ik nu ook uitkijken met m’n hondje?’
Natuurlijk moet die buurtgenoot goed opletten! Als een moordenaar het op katten heeft gemunt, dan lopen hondjes en ander kleingoed net zo goed gevaar.
Wie op internet op onderzoek uitgaat, komt meerdere min of meer vergelijkbare gevallen tegen. Zo is er de zaak uit Wijgmaal, bij Leuven. Hier is sinds april een kattenmoordenaar actief, die net als de Oppenheim Cat Killer gif als moordwapen gebruikt. Volgens de Vlaamse flikken wordt het gif vermengd met eten ‘zoals gehakt of kippenboutjes’. Dat is verdomd veel moeite voor het omleggen van een stel katten.
Cat Killer News from London. In het zuiden van Londen is een zaak opgelost die de gemoederen drie jaar lang bezighield. Sinds 2015 zocht de politie met man en macht naar een kattenmoordenaar in en rond de wijk Croydon. Katten werden dood op straat achtergelaten, ernstig toegetakeld en in sommige gevallen zelfs onthoofd. Op een gegeven moment had de politie een team van vijftien man op de zaak.

Lang dacht de politie dat de dader de katten lokte met kiprestjes, om ze daarna hoofd en staart af te snijden

Volgens de gegevens van de politie werden er in drie jaar tijd ruim 500 katten vermoord. Getuigen werden gehoord, DNA- onderzoek is verricht en uren en uren aan camerabeelden zijn bekeken. De politie loofde zelfs, omgerekend, 10.000 euro uit voor de gouden tip.
De werktheorie van de politie was lange tijd dat de dader de katten lokte met restjes kippenvlees, om vervolgens het hoofd en staart af te snijden. Na bloedstollende maanden van onderzoek kwam de politie tot de ontdekking dat het niet om één dader ging, maar om talloze. Waren het dan zoals ze internationaal bekend staan copy-cats? Nee, en ook geen naäpers. Het bleken vossen te zijn. De vossenpopulatie had een groei-explosie doorgemaakt en de slimme beestjes hebben hun leef- en snackgebied uitgebreid tot in de stadse omgeving. ’s Nachts wandelen ze doodgemoedeerd naar trekpleisters als de Tower Bridge, op zoek naar voedsel.
Omdat vossen niet alom vertegenwoordigd zijn in het pittoreske Groningen ben ik bang dat we in de zaak-Oppenheim toch moeten oppassen. Katteneigenaren: vertel je katten niet met vreemden te praten, en geen voedsel aan te nemen buitenshuis. ’t Zijn gekke tijden.