Ga naar de inhoud

Keuzegids: feest op de Hanze

Veertien van de 49 opleidingen van de Hanzehogeschool mag men beschouwen als de beste in hun soort. Dat is af te leiden uit de zogeheten Keuzegids HBO 2018. De Keuzegids, een gids voor scholieren die zich willen informeren over opleidingen in het hoger onderwijs, waardeert de opleidingen op grond van meerdere factoren, waaronder de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (die als maat geldt voor de tevredenheid van de huidige studenten).

HBO-ICT heeft met een score van 34 de twijfelachtige eer de laagst scorende Hanze-opleiding te zijn

Tegenover de veertien beste opleidingen staan twee Hanze-opleidingen die lager scoren dan alle andere gelijksoortige opleidingen in Nederland: de eerstegraads lerarenopleiding van de ALO en Built Environment. De lerarenopleiding van de ALO scoort echter wel 58 punten op een honderdpuntschaal, wat niet dramatisch oogt. Wat die scores precies uitdrukken blijft lastig te zeggen, maar de score van 38 van Built Environment is waarschijnlijk een reden voor hoofdpijn en kopzorgen. Built Environment behoort tot de slechts vier Hanze-opleidingen die onder de 50 punten scoren. De andere drie zijn: Communication & Multimedia Design (48), Vastgoed & Makelaardij (48) en HBO-ICT, dat met een score van 34 de twijfelachtige eer heeft om de laagst scorende Hanze-opleiding te zijn. Over kopzorgen gesproken.

Dik één derde van de Hanze-opleidingen staat officieel te boek als topopleiding

Er is dus werk aan de winkel. Maar niet voordat de kurken van de champagneflessen zijn geknald, de taarten en gebakjes zijn verorberd, de slingers zijn opgehangen en de vlag gehesen. Want nog nooit scoorden zo veel Hanze-opleidingen zo goed. De derde plaats op de ranglijst van de grote hogescholen (na de gouden Avans en het zilveren Windesheim) is de Hanze inmiddels wel gewend, maar dat achttien van de 49 Hanze-opleidingen het predicaat topopleiding krijgen, is ongekend. Hierdoor staat dik één derde van de Hanze-opleidingen bekend als topopleiding, dat is knap hoger dan het landelijk gemiddelde van elf procent. Het zijn voor het grootste gedeelte opleidingen die al sinds jaar en dag uitmuntend scoren in de Keuzegids (zoals al de vier Hanze-dansopleidingen, in Amsterdam én Groningen), maar er zijn ook drie nieuwelingen onder de toppers: Management in de Zorg, Medisch Beeldvormende & Radiotherapeutische Technieken en Chemie.