Koningsdag 2022, Groningen gaat ouderwets los op hét Oranjefeest

Koningsdag 2022. Groningen kan eindelijk weer los op de verjaardag van Willem-Alexander. Maar daar heb je de keuzestress al: waar moet je heen? Hier een overzicht van alle Oranjefeestjes.

Koningsnacht

De Helden Van Oranje (Stadspark, € 19,95)

Wil jij deze Hollandse feestdag vieren met Hollandse meezingers? Dan moet je bij De Helden Van Oranje zijn. De line-up van dit festival heeft alles wat je wilt om in je oranje outfit mee te blèren: van Tino Martin tot Snollebollekes en van Frans Duijts tot de Gebroeders Ko. Kijk van tevoren wel even goed naar de weersverwachting, want dit feest is in de open lucht.

Oranje Groningen (Vismarkt, gratis)

Voor de skere student die toch zin heeft in livemuziek is er gelukkig ook een optie. Op de Vismarkt organiseert de Oranjevereniging namelijk een gratis festival! In de loop van de avond kun je onder andere proberen mee te zingen met de Drentse teksten van Mooi Wark en je helemaal het zweet in dansen bij Broken Brass Ensemble. Ook dit feest beleef je buiten.

Koningsdag 2022
Koningsdag. Op het gras, in het park, met elkaar.
Koningskopje (Simplon, € 16,-)

In Simplon drink je de drankjes tijdens Koningsnacht alleen uit oranje cups. Op deze feestelijke editie van Roodkopje hoor je nog steeds de chillste R&B en hiphop, maar dan met een oranje tintje. Er zijn drie verschillende stages waar je goed kan dansen.

Ladi dadi King’s night (Dot, € 15,-)

De keuze is reuze voor liefhebbers van R&B en hiphop. Ladi Dadi organiseert namelijk ook een feestje in Groningen op Koningsnacht. Hier kun je de klassieke hits uit het genre verwachten. De locatie is ook leuk: als je er even genoeg van hebt, sta je zo sterren te kijken op het Stadsstrand.

Happy Feelings Koningsnacht (Graanfabriek, € 25,-)

Als je vrolijk wordt van confetti, house- en discoklassiekers, moet je zeker in de Graanfabriek zijn op Koningsnacht. Het supersuccesvolle Happy Feelings organiseert daar dit jaar hun koningsnachteditie en het belooft weer een blij feest te worden. Geen standaardhitjes, maar de net wat muzikalere nummers. Geen zorgen: je kunt waarschijnlijk best heel veel meezingen!

Koningsdag 2022
Het hoeft het niet alleen oranje te zijn (foto: FransA via Pexels)
The Royal Dragnight (House Of Scandal, gratis)

Zin in een extravagante Koningsnacht? De relatief nieuwe drag-show-bar House Of Scandal is een fijne plek voor leden van de lhbtiq+ gemeenschap, maar niet alleen voor hen: iedereen is welkom. Op Koningnacht wordt er een speciale royal dragshow gehouden, spektakel gegarandeerd!

A Paradigm Of Excellence: Kings Night (Paradigm, € 32,50)

Paradigm is een studentenklassieker. Heb je zin in een rauwe en ruige techno-nacht om de verjaardag van de koning in te luiden, dan moet je zeker hier zijn. Dit wordt een feestje waarbij je heel blij bent dat je de volgende dag vrij bent…

Kingsnight Metal Disco (De Witte Wolf, gratis)

Ook aan de liefhebbers van stevige gitaren is gedacht. Metalcafé de Witte Wolf organiseert een metaldisco: losgaan op de hardste riffs. Er wordt oranjebitter geschonken en oranje of rood-wit-blauwe outfits worden gewaardeerd.

 

Koningsdag

Oranje Groningen (Vismarkt, gratis)

De Oranjevereniging heeft een mooi programma in petto. De line-up is rijkgevuld met talentvolle acts zoals WIES en Son Mieux. Ook Gronings trots BLANKS treedt in de middag op voor de muziekfan met een lege portemonnee.

Kopjek Kingsday In & Outdoor (Graanfabriek, uitverkocht)

Helaas, dit evenement is uitverkocht! Kopjek pakt groots uit voor deze Koningsdageditie. Twee binnenstages en één buitenstage, voor ieder wat wils en de organisatie is op iedere weersomstandigheid voorbereid. Kopjek staat bekend om de goede dj’s, dus als je een goed feestje zoekt in de elektronische hoek, moet je Ticketswap goed in de gaten houden.

Koningsdag 2022
Koningsdag, het kan weer. Helemaal los (foto: Josh Durham).
Dot Koningsdag (Dot, gratis)

Nog meer gratis vermaak! Bij Dot kun je langskomen voor live jazz en dj’s, en daarnaast staan oudhollandse spelen op het programma. Koningsdag blijft natuurlijk een dag waarop oranje centraal staat. Er is ook een rad van fortuin en een unicorn springkussen. Als je op Koningsnacht iets te hard bent gegaan, is dit prima vermaak voor je brakke dag.

Koning DUB (Vera kelderbar, gratis)

Koning DUB (voorheen KoninginneDUB) is een traditie die al heel wat jaren mee gaat. Vroeger werd er gezellig op de stoep van de Oosterstraat voor Vera gedraaid, inmiddels mag dat van de gemeente niet meer en is het feest naar binnen verplaatst. Nog steeds gratis, nog steeds reggae.

Kingsland (Stadspark, € 49,50)

Last but not least: het bekendste evenement van Koningsdag. Kingsland is behoorlijk prijzig, zeker als je een last-minuteticket nodig hebt. Daar staat een hele goede line-up voor liefhebbers van hiphop en dance tegenover: onder andere Antoon, Bilal Wahib, Kris Kross Amsterdam en Rolf Sanchez treden op.

Foto: Tijs van Leur