Lekker alleen.

Eén van mijn favoriete films is Into the Wild, een bijzonder verhaal met de prachtige muziek van Edie Vedder. Het waargebeurde over Chris McCandless die aan de drukte van de wereld wil ontsnappen maar bovenal zichzelf wil vinden, wil leven, in de natuur, alleen. Hij is niet eenzaam, hij is alleen. Twee verschillende dingen. Mensen zoals Chris noemen we met bewondering excentriek. En stiekem willen we misschien ergens zelf ook wel die uitdaging uitgaan. Op zoek naar rust en vrijheid. Vooral het alleen zijn lijkt één van de grote uitdagingen. Kunnen we dat nog wel, alleen zijn? In de wereld van alles samen doen, sharen, scrummen, projectgroepen, groepswerk en delen? Natuurlijk hoef je niet alles zelf te kunnen.

Het verbaasde me toen ik ontdekte dat alleen zijn voor sommige mensen een soort armoede is

In een wereld waarin kennis en vaardigheden makkelijk te delen zijn heb je als het ware een enorm extern geheugen. Maar alles zelf kunnen doen is niet hetzelfde als alleen kunnen zijn.
Het verbaasde me toen ik erachter kan dat alleen zijn voor veel mensen een soort armoede is. Pas als je alles kunt delen, samen kunt doen, is het goed. Dat is de manier om iets leuks te doen. En als je dan alleen bent, dan ben je ook maar zo alleen. Gelukkig is er dan nog Facebook. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook leuk om dingen samen te doen, ik vind Facebook leuk en het is gezellig om samen met vrienden in de kroeg te zitten. Maar tegelijk is het heerlijk om alleen te zijn. Gewoon een avond alleen op de bank met een boek. Of een middagje wandelen, of alleen naar de bioscoop, sportschool of de stad in. Het fijne aan alleen zijn is de ultieme rust, het tempo wordt enkel bepaald door jijzelf. In gezelschap van mezelf kan ik het goed gezellig hebben. Want bij anderen kun je weglopen, maar bij jezelf niet. Het is dan toch eigenlijk ook wel praktisch om het een beetje met jezelf te kunnen vinden. En ik vind het ook een fijn idee dat ik mezelf kan redden als ik me ineens in The Middle of Nowhere bevind. Het is een gevoel van zelfredzaamheid en autonomie. Wanneer ik in mijn hectische week iemand op z’n gemak alleen door het park zie wandelen, voel ik zelfs een steekje jaloezie. En dan begin ik mijn volgende solo-avontuur te plannen.
Het zit hem niet in de afwezigheid van anderen maar in de aanwezigheid van enkel jezelf. Dus plan eens een solo-avondje in! Of wanneer je afspraak op het laatste moment afzegt, heb dan geen zelfmedelijden maar denk: plottwist, en doe de hele avond alleen precies wat je zelf wilt.