Letter en figuur een langverhaalkort.

Bedankt voor dit moment! Dit is wat mijn zoontje ‘een rare zeg’ zou noemen. Een pienter knaapje is het. Als ‘een rare vraag’ goed Nederlands is, moet ‘een rare zeg’ dat ook zijn, zo redeneert zijn kleine-jongensbrein.

Ik vind dat geen rare redeneer.
Radio- en tv-interviewers sluiten hun gesprekjes bijna standaard af met bedankt voor dit moment.
Iedere keer als ik het hoor, schiet er een lied van Johannes de Heer door m’n hoofd.
Dank U voor deze mooie morgen,
dank U voor deze nieuwe dag,
dank U dat ik met al mijn zorgen
bij U komen mag.

Ik kom bij u, lezer, met een rare zorg.
Bedankt voor dit moment is een afkozin, een verkorte weergave van een langere boodschap.
Bedankt dat u mij te woord wilde staan en ik hoop dat we op een later moment meer van u mogen vernemen.
Zoiets.

De mooiste afkozin is van René van der Gijp, de bekende voetbabbelaar (voetbabbelaar is een afkowoord). Uit zijn mond ving ik op: ‘Afijn, langverhaalkort…’
Van der Gijp zegt dat hij de luisteraars een lang verhaal wil besparen en daarom een korte samenvatting geeft. Grappig, hij begint het inkorten al bij de aankondiging. Om een lang verhaal kort te maken wordt langverhaalkort.

Ingekort taalgebruik is geen punt, want iedereen begrijpt wat de spreker bedoelt en niet meer zeggen dan nodig is, is economisch.
De trein richting Utrecht, geen mens die ervan opkijkt, terwijl richting tot 25 jaar geleden absoluut niet als voorzetsel werd gebruikt.

Je zou denken, zeker in deze tijden van snelle berichtjes, tweetjes en twatjes, dat álle taaluitingen op een gegeven moment korter worden. Maar nee, sommige uitingen worden in de loop der tijd juist langer.
De vreemdste zinsverlenging is letterlijk en figuurlijk. Dat zijn twintig onnodige letters.
Sven Kramer is letterlijk en figuurlijk door het ijs gezakt.
Letterlijk door het ijs zakken levert Sven een nat pak op. Figuurlijk door het ijs zakken betekent falen. Letterlijk én figuurlijk door het ijs zakken gebeurt zelden, maar je hoort het letterlijk en figuurlijk om de haverklap.
Bedankt voor dit moment en deze mooie morgen.

Photo by Marc Kleen on Unsplash