Ga naar de inhoud

Leuke voornemens

Na de periode van elkaar gelukkig nieuwjaar wensen komen we automatisch aan bij de reden waarom sportscholen zo dol zijn op januari: goede voornemens. Meer bewegen, minder drinken, gezonder eten, bla-bla-bla. Ik word al moe als ik eraan denk.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben verzot op goede voornemens. Elk jaar heb ik wel een paar hele goede, maar die van mij zijn net even anders en een beetje random.
Zo was mijn beste voornemen van 2017 het niet langer kopen van zwarte sokken. Het was m’n gewoonte om alleen maar zwarte sokken te dragen. Ik raak namelijk altijd één van de twee sokken kwijt (hoe dat gebeurt is onbekend, maar het gebeurt bijna iedereen).

Goede voornemens zijn dingen die je niet graag doet, maar waarvan je vindt dat je ze zou moeten doen

Als je alleen maar zwarte sokken hebt, heb je altijd wel een bij elkaar passend paar. Vorig jaar kwam ik erachter dat sommige niet-zwarte sokken echt heel fantastisch zijn. Daarom besloot ik toen maar dat het veel leuker is om met twee verschillende, maar hele toffe sokken te lopen, dan met dezelfde saaie.
De meeste klassieke goede voornemens zijn dingen die je niet graag doet, maar waarvan je vindt dat je ze zou moeten doen. Mijn geen-zwarte-sokken-voornemen was al gericht op plezier, en dit jaar ga ik een stapje verder. Een paar dagen voor oudjaarsavond luisterde ik naar een podcast (Happier with Gretchen Rubin – best wel een aanrader) waarin ze het hadden over achttien in 2018.

Ik wil supergraag een lush bath bomb proberen, maar die wens is op m’n ooit-lijstje terechtgekomen

Misschien ken je wel de bucketlist van dertig dingen die je moet hebben gedaan voor je dertigste. Achttien in 2018 is eigenlijk net zoiets. Een lijst van 18 dingen die je in 2018 wilt doen, maar dan ook echt wilt doen. Dingen die je altijd al een keer wilde doen, maar waaraan je nooit aan toe bent gekomen. Geen góede voornemens, maar leuke. Zo wil ik echt al drie jaar een keer sushi eten en wil ik supergraag een keer een lush bath bomb proberen. Simpele dingen, maar op de één of andere manier zijn ze op m’n ooit-lijst terechtgekomen. Dat ooit wordt uiteindelijk een keer nooit, en daarom staan sushi en the bomb nu dus te glanzen op m’n achttien-in-achttien-lijstje.
Het is echt een goed idee om goede voornemens in te ruilen voor leuke voornemens. Want het werkt en blijft werken. Vanochtend, dik een jaar later dus, stak ik m’n voeten in blauwe sokken met roze eenhoorns. Daar word ik gewoon blij en enthousiast van, en dat is precies het gevoel dat ik in december over 2018 wil hebben.