Levenslessen.

Als ik ooit een dochter krijg dan vertel ik haar dat ze zelf mag weten of ze haar oksels wil scheren of niet. Ik zal haar leren dat, welke vormen of maten ze ook mag hebben, jezelf mooi vinden vanuit jezelf moet komen. Als ik een zoon krijg dan hoop ik dat hij van mij zal aannemen dat huilen mag, want wie zich kwetsbaar durft op te stellen, toont moed. Ook hoeft hij geen spierbundels te kweken om mannelijk te zijn, je bent namelijk zoals je je voelt. En als mijn dochter of zoon zich slecht voelt dan hoop ik dat hij/zij weet dat hulp vragen niet zwak is, maar juist een teken van doorzettingsvermogen en wilskracht.
Alles wat me boos of bang maakt en wat aan me knaagt, verstopte ik tot nog toe het liefst achter een behang. Als iets bedekt is hoef je er namelijk niets mee te doen. Een eenzame reis, achteraf gezien. Want als je het behang weghaalt, en alles wat eronder zit krijgt het daglicht te zien, dan komt er ruimte om ermee aan de slag te gaan en dat geeft verlichting.

Zelfvertrouwen is je grootste goed, daar moet je het mee doen in het leven

Ben je gekwetst, heb je last van gebeurtenissen uit het verleden of ben je niet gelukkig? Vraag dan om hulp. Voor mij voelde dat als een zwakte, maar de tijd heeft mij geleerd dat het allesbehalve zwak is. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Zelfvertrouwen is je grootste goed, daar moet je het mee doen in het leven. Zelfvertrouwen geeft je de kracht om te zijn wie je bent, en met je echte ik kun je aansluiting vinden bij anderen en laten zien wat je in huis hebt. Als mijn zekerheid me in de steek laat of als ik niet tevreden ben met mijn echte ik, zeg ik vaak tegen mezelf dat het niet uitmaakt wat anderen over mij denken. Maar dat is niet hoe het werkt, het boeit namelijk wel. Wat anderen over mij denken vind ik belangrijk. Hoe iemand over je denkt kun je niet beïnvloeden, maar je kunt wel kiezen van welke mensen het ertoe doet, namelijk de mensen die van je houden.
Als ik ooit een kind krijg, dan leer ik hem of haar dat wanneer het zelfvertrouwen even zoek is of alle levenslessen onwaar lijken, er mensen zijn die van je houden om op terug te vallen. Voor nu een voornemen voor in de toekomst, maar een weet voor het volgende schooljaar.