Ga naar de inhoud

Lieflanders krijgen stagediploma


Ze zetten een nieuwe thermostaatknop op de verwarming, verkopen artikelen in de instituutswinkel en ze doen de mailing van HanzeMag, de acht leerlingen van de W.A. van Lieflandschool. Op 11 februari kregen Eke, Casper, Alexander, Jamie en Leandra een speciaal voor hen ontworpen certificaat van Tijs Medema, hoofd Facilitaire Dienst van het Wiebengacomplex.
Martin, Arnold en Marco zijn niet bij de feestelijke afsluiting, maar ook zij deden werkervaring op onder begeleiding van de medewerkers van de Facilitaire Dienst.
‘Op de Hanzehogeschool mogen onze leerlingen één dag in de week echt samenwerken met het personeel om kennis te maken met de dagelijkse praktijk’, vertelt praktijkbegeleider Gert Wiersum van de Van Liefland, een school voor speciaal onderwijs in Groningen. ‘Dat is best bijzonder en stimulerend voor ze. Iedere maandag verzinnen Bart, Koen, John, Willem, Gonnie en Tijs nieuwe klusjes. Zo ontwikkelen ze hun vaardigheden en zullen ze de buitenwereld met meer zelfvertrouwen tegemoet kunnen treden.’
Met hun hippe oranje hoodies met de opdruk Take Care zijn de leerlingen goed zichtbaar voor studenten en medewerkers. Ervarend leren in een betekenisvolle omgeving luidt de slogan van dit werkervaringsproject. En dat gaat goed. ‘Met een beetje hulp veranderen de meeste kinderen binnen een paar weken in enthousiaste juniormedewerkers’, vertelt initiatiefnemer Tijs Medema trots. ‘Ik hoop dit project in de toekomst uit te kunnen breiden over de hele Hanzehogeschool. Een mooi voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemerschap, toch?’
Voor iedere leerling heeft Tijs een persoonlijk certificaat en een positief praatje. Sommige leerlingen haalden zelfs een karbewijs bij Tijs. ‘Jullie kunnen zelfstandig omgaan met een gewone kar, een pompkar en een steekkar. Daar heb je misschien wat aan in de toekomst.’ Iedereen klapt. En dan gaan ze weer aan slag.
Leandra en Jamie maken met vrijwilligster Gonnie het filmpje over hun stage af. Casper, Alexander en Danny beginnen met een mailing en Eke vertrekt weer naar de winkel, waar ze het komend half jaar écht stage gaat lopen. ‘Ik wil straks iedere week e-mailcontact met jou over klussen voor andere leerlingen’, zegt Tijs. Eke knikt tevreden: dat gaat wel lukken. Tijs stuurt Danny, die pas voor de tweede keer meeloopt, op pad om in de kantine patat en frikandellen voor de club te halen. Helemaal zelfstandig. Ook dat lukt prima. Met kar.