Ga naar de inhoud

Lieve Loes

Ik maak me ernstige zorgen over mijn beste vriendin. Een paar maanden geleden maakte haar vriendje de verkering uit en ze komt maar niet los van hem. Ze ziet hem dan wel niet meer maar ze volgt hem en zijn vrienden dag in dag uit op Facebook. Het lijkt wel een obsessie te worden. Dat is toch niet normaal meer?                           

 

Lieve Francien,

Ik hoorde laatst al een vriend over Stalkbook praten in plaats van Facebook. Even Googlen levert direct cijfers op. Volgens een Canadese onderzoekster schijnt 88 procent van de Facebook-gebruikers hun ex-geliefde obsessief te volgen. Vooral vrouwen die gedumpt zijn doen aan cyber stalken. Mannen gebruiken daarvoor vaker agressievere methodes zoals de telefoon, sms’en, sturen vervelende mails of krijgen van de politie een ouderwets straatverbod als ze hun ex blijven lastigvallen.

Een gouden regel: ontvriend direct je partner op Facebook als de verkering uit gaat. Hoe lastig ook, één moet het doen. Dat is veel effectiever dan telefoonnummers wissen. Zeker als je bent gedumpt, schijnt de verleiding groot te zijn om het doen en laten van je ex te checken. Niet dat ontvrienden altijd afdoende is. De doorzetter logt in via een vriend of maakt een nieuw account aan. De verslaving van de social media. Zijn er al hulpgroepjes voor? Biedt het Trimbos Instituut al een afckick-traject aan? Zijn er al online testjes wanneer je in de gevarenzone dreigt te komen?

Facebook wordt trouwens ook veelvuldig gebruikt om exen jaloers te maken. Sommigen plaatsen zelfs foto’s op Facebook om hun ex de ogen uit te steken. De profielen van nieuwe geliefdes worden ook uitvoerig bekeken. Ik denk dat je voor je vriendin weinig anders kunt doen dan haar te vertellen dat ze het snelst van haar liefdesverdriet geneest als ze alle contacten verbreekt. En sleep haar vervolgens haar kamer uit voor een vriendinnenavondje met film, wijntjes en chocolade-ijs toe.