Ga naar de inhoud

lieve loes

Vorig jaar zijn mijn vriend en ik op 2 januari gestopt met roken. Nu ben ik erachter gekomen dat hij een verrassing voor me aan het plannen is als we een jaar rookvrij zijn. Mijn vriend weet echter niet dat ik alweer in februari ben gaan roken. Stiekem. Mijn vriend heeft tot nu toe niets in de gaten. Ik voel me er al lullig onder dat ik stiekem rook, maar nu ik van die verrassing weet, voel ik me helemaal een bedrieger. Ik heb het hem al een paar keer proberen te vertellen, maar krijg de woorden niet uit mijn strot. Ik ben ook bang dat mijn vriend het uitmaakt als hij erachter komt dat ik hem al bijna een jaar voor de gek houd. Lieve Loes, help! Hoe kom ik hier zonder kleerscheuren uit?

Judith

Lieve Judith,

Je bent zeker niet de enige die stiekem rookt. Zo beginnen heel veel herintredende rokers. Mijn tante van 86 rookt zelfs heimelijk haar sigaretje. De man van een goede vriendin rookte vijf jaar stiekem. De vriendin had het een aantal keren in de gaten, maar hij ontkende het in alle toonaarden. Ze geloofde hem en ging daardoor  ernstig aan zichzelf twijfelen. Toen ze hem op heterdaad betrapte, heeft ze hem uit huis gezet. Ze overwoog zelfs echtscheiding, maar daar is het uiteindelijk niet van gekomen. Het roken vond ze op zich natuurlijk al smerig, maar dat hij glashard tegen haar gelogen had, vond ze vele malen erger. In jouw geval gaat het niet om vijf jaar en je schrijft ook niet dat je bent betrapt en dat je alles hebt ontkent, maar toch… Je zou nu per direct kunnen stoppen en het hele stiekeme gedoe proberen te vergeten, maar dat heb je misschien al tientallen keren geprobeerd. En stel je voor dat deze leugen toch aan het licht komt? Dan voelt je vriend zich pas verneukt. Ik kan echt niets anders verzinnen dan het hele verhaal op te biechten. Dat levert de minste schade op. Als je het echt niet uit je strot kunt krijgen: schrijf het op en laat het lezen. Met de billen bloot Judith, om erger te voorkomen.