Ga naar de inhoud

Loco: Jouke is wereldkampioen kanopolo

Tweedejaars Human Technology Jouke Sjollema (21) is wereldkampioen kanopolo.
‘Mijn ouders waren lid van de Groninger Kano Vereniging aan de Hoornsedijk. Daar zag ik op mijn tiende voor het eerst kanopolo. Ik was meteen verkocht. Vroeger mocht je bij kanopolo de bal met de peddel slaan, maar daardoor gebeurden veel ongelukken. Nu mag je alleen de bal nog met de hand spelen. Het is een enorm zware sport. Je bovenlijf moet heel sterk zijn. Veel sprinten, draaien en elkaar proberen weg of om te duwen. Daarom zijn de wedstrijden kort, twee maal tien minuten. De spelers dragen beschermende vesten en helmen. Verdedigen is mijn specialiteit omdat ik heel behendig ben in het manoeuvreren met de kano zodat ik aanvallers die mijn boot proberen aan te varen kan ontwijken. Ik zit in de Nederlandse selectie. Vorig jaar zijn we wereldkampioen geworden in Poznan. De finale was tegen Duitsland op een prachtige locatie voor drieduizend toeschouwers.
‘Kanopolo is geen profsport, integendeel, het kost me veel geld om aan de toernooien mee te doen. Dit jaar wordt ook weer kostbaar met de World Games voor niet-Olympische sporten in Colombia. Sponsors zijn altijd welkom.’