Marcel de Vries krijgt stipendium.

Marcel de Vries (foto: Matthias Koenig)
Beeldend kunstenaar Marcel de Vries (34) krijgt het George Verbergstipendium 2012. Met het stipendium stimuleert de gemeente Groningen jonge talentvolle kunstenaars om zich te ontwikkelen. Marcel kreeg het stipendium van 10.000 euro op donderdag 17 januari in Academie Minerva van wethouder Dig Istha.

Marcel doet de International Master Interactive Media and Environments en is razend druk met zijn afstudeerpresentatie die op zaterdag 26 januari in Galerie Sign opent. Het stipendium kwam totaal onverwacht uit de lucht vallen. ‘In oktober heb ik een idee opgestuurd en ik wist dat ik één van de vier genomineerden was. Maar omdat ik me de afgelopen twee maanden met een soldeerbout en 216 luidsprekers in mijn kamer heb opgesloten voor mijn afstudeerwerk, heb ik geen moment bij de prijs stilgestaan. Eén van de andere genomineerden belde me of ik meeging naar de prijsuitreiking. Als een ongeschoren holbewoner heb ik me van mijn soldeerbouten los gewurmd.’

Marcel is van plan om in de tweede helft van 2013 naar Moskou te vertrekken om studie te doen naar de gecensureerde geschiedenis van de elektronica ten tijde van de revolutie 1910/1920. ‘Er werd toen veel geëxperimenteerd met elektronica door kunstenaars. Dat werd als staatsgeheim en gevaarlijk bestempeld. Voor mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar elektronica, maar bleef steken bij de Tweede Wereldoorlog. Nu kan ik verder snuffelen in de archieven van brakke Oostblok-elektronica.’

Marcel vormt samen met Gerard Eikelboom Waanzin Producties. Zij maken bewegende sculpturen, onnozele machines en installaties met een stekker. Bijvoorbeeld de Vliegerdie door de Der Aa-kerk vloog tijdens de Nacht van Kunst en Wetenschap of de glimlachgenerator die een jaar bij Menzis heeft gestaan.

De reis naar Moskou dient ter inspiratie voor het project dat Marcel de Vries met Waanzin Producties wil realiseren in Groningen. Een performance waarin een installatie die bestaat uit bewegende ruitenwissers een duet aangaat met dansers.