Meester Aandacht.

Positive Behavior Support (PBS) is een aanpak die zich richt op gewenst gedrag. Want voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor ongewenst gedrag. Tijdens een presentatie over PBS, hoorde ik twee leuzen die me zullen bijblijven. Alles wat aandacht krijgt groeit! en Stop met het gebruik van het woordje niet. Een leerkracht zou zo weinig mogelijk niet moeten zeggen. Niet doen, niet vloeken, niet wiebelen op je stoel, en ga zo maar door, allemaal uit den boze. Draai het om en geef juist aandacht aan het positieve. Wat zit jij keurig op je stoel. Wat zeg je dat beleefd, wat fijn!

Maar waar zit de oorzaak van mijn gemopper? Hoe kan ik het beter doen?

De ochtend vóór die presentatie was ik aan het mopperen geweest. Veel leerlingen hielden zich niet goed aan de klassenregels. Dat gemopper is dus niet goed, want zo leg ik de aandacht op het ongewenste gedrag. Maar waar zit de oorzaak van mijn gemopper? Hoe kan ik het beter doen?
Na de spellingsles loop ik naar de tafel van Marco. Ik hoor hem al de hele ochtend zuchten.
‘Is er wat aan de hand, Marco?’
‘Meester, ik ben zo moe! Ik kon niet goed in slaap komen vannacht.’
Gelijk hoor ik links en rechts om me heen druk gekakel.
‘Ik ben ook moe, meester!’
Ik vermoed dat de leerlingen wat ontwenningsverschijnselen hebben van de voorjaarsvakantie. Ook bij mijzelf proef ik vermoeidheid. De volgende dag verloopt een stuk beter. Ik ben op tijd naar bed gegaan en voel me een stuk fitter. En die twee PBS-wijsheden zitten nog goed in m’n hoofd. Ik leg veel nadruk op het goede gedrag van de leerlingen. Die handelwijze werpt direct zijn vruchten af.
Hier kan ik mee aan de slag de komende tijd.
Wil je dat je schooldag slaagt, dan kom je met een paar simpele vuistregels al heel ver. Benadruk het positieve, zorg dat je topfit bent, bereid je lessen voor en houdt een lesplan B achter de hand.