Meester Boos.

Bij het opruimen kom ik een map tegen. Een map met oude lesmatrixen, stagebeoordelingen, tekeningen en nog wat verdwaalde briefjes van de afgelopen zeven stages. Eén van die briefjes valt uit de map en ik lees de kop: Maandag 22 mei 2017, Nog nooit zo boos geworden!!! En dit ging niet over het eerste officiële staatsbezoek van president Trump of de moeizame coalitie-onderhandelingen in Nederland. Nee, dit ging over de dag dat ik beheerst uit mijn plaat ging tegen mijn stageklas.

De gang op! En de rest de handen over elkaar en de monden op slot!

Harm Jaap, waarom is dit zo belangrijk? Nou, omdat ik tot op dat moment niet duidelijk aangaf waar mijn grenzen lagen. Wanneer leerlingen brutaal werden of niet goed luisterden, liet ik toch vaak met me sollen en durfde ik niet hard in te grijpen. Maar sinds die ene dag is dat veranderd.
Maandag 22 mei 2017, ’s ochtends ging het nog redelijk, maar in de middag was de maat vol.
‘Leerling X, jij gaat nu op de gang! En de rest doet zijn handen over elkaar en de monden op slot!’
‘Ja maar…’
‘NEE! NU!’
Ik sloeg de deur keihard achter hem dicht.
Vijf minuten later kwam X berouwvol sorry zeggen en hadden we verder nog een prima middag. Ondanks dat dit voorval ruim anderhalf jaar geleden is, herinner ik me het nog als de dag van gisteren.
Dat herinneren van heftige dingen is iets wat vrouwen vaak beter kunnen dan mannen.

Maar Harm Jaap, wil je hiermee zeggen dat jij ook een vrouw bent?

Dit heb ik ooit gelezen in Waarom mannen liegen en vrouwen niet kunnen kaartlezen van Barbara & Allan Pease (Sinterklaastip). Vrouwen kunnen namelijk aan veel, lees: heel veel, gebeurtenissen een emotie plakken waardoor ze veel sociale gebeurtenissen kunnen onthouden en nooit meer vergeten. Iets wat veel mannen tot waanzin kan drijven.
Maar Harm Jaap, wil je hiermee zeggen dat jij ook een vrouw bent? Nee, wees niet ongerust. Dit is eerder een schreeuw om meer mannen voor de klas. Ik wacht nog op de dag dat ik met een collega foute woordgrappen kan maken, over voetbal kan praten en uiteraard over het racetalent Max Verstappen. Max zal 11 november 2018 ook niet snel vergeten. De dag dat hij zijn overwinning in Brazilië ongelukkig kwijtraakte door een fout van een ander. Toen ik dat zag werd ik bijna net zo boos als op 22 mei 2017.