Ga naar de inhoud

Meester in Actie

Het basisonderwijs kent veel problemen. Maar ik blijf graag positief, dat is zelfs mijn stokpaardje. Daarom deel ik ook graag een compliment uit aan PO in actie omdat ze de problemen zo concreet formuleren dat er geen speld tussen te krijgen is. De eisen zijn ook glashelder: een eerlijk salaris en een investering in het onderwijs om de werkdruk te verminderen. Wie kan daar tegen zijn?
Leerkrachten klagen over de overvloed aan papierwerk, ze moeten over van alles en nog wat rapporteren. Administratie is zeker zinvol, maar zorg er dan voor dat het niet voor dertig leerlingen hoeft. Kleinere klassen is minder administratie is minder werkdruk. De klas is dan ook gelijk overzichtelijker, waardoor de leerlingen meer aandacht krijgen.

Met een lager collegegeld maak je het beroep echt niet aantrekkelijker, kabinet!

Moeten de klassen toch voller? Schakel dan een onderwijsassistent in die kan helpen. Hoeven die niet meer per se door te studeren om toch een baan te vinden. Ik heb nog geen ervaring met een onderwijsloonstrookje, maar als hbo’er verwacht je toch wel een loon waarmee je de studieschuld redelijkerwijs kunt afbetalen. Want de collegegeldhalvering voor de Pabo komt voor mij toch echt te laat. En met een lager collegegeld maak je het beroep echt niet aantrekkelijker, kabinet!
Op 14 februari wordt er weer gestaakt. Hopelijk besteedt de media er nog wat aandacht aan, anders blijft het bij een storm in een glas water. Over media-aandacht hoor je leerkrachten overigens niet klagen. De luizenmoeder is zelfs een kijkcijferkanon. De serie vergroot herkenbare zaken op een ludieke manier uit, wat me behoorlijk op de lachspieren werkt. Neem het gedoe over moeilijke namen. Zelfs na een half jaar stage, corrigeerden de leerlingen me nog wanneer ik de j niet uitsprak als dj. Erg verwarrend soms. Ik hoop dat er in groep 4 weer een Jan, Jaap of Johannes opduikt, een Joke, Jantina of Janneke. Dit meen ik niet, natuurlijk. Ieder kind verdient een originele naam. En ik pas me wel aan, want aanpassen doen we al jaren in het onderwijs. Nu het kabinet nog.