Ga naar de inhoud

Meester laatste loodjes

Bijna zomervakantie. Dat vind ik altijd een gekke tijd. Het is prachtig weer buiten en binnen stik je van de warmte.

De meeste methodeboekjes zijn al lang en breed volgeschreven en bijna iedereen staat met één been in de vakantiemodus.
Voor mij is het geen feest. Ik sta met hooguit één teen in de zomervakantie, want ik ben nog druk bezig met afstuderen. Wie heeft ooit bedacht dat een scriptie maximaal 9.000 woorden mag hebben? Kom op! Ik ben een meester, ik heb gewoon veel woorden nodig. Ik zit op 22.000 woorden. HELP!
Ooit een meester gehoord die tegen een leerling zegt: ‘Je vaderdaggedicht is veel te lang en je schrijft het te subjectief!’ of ‘kun je wetenschappelijk onderbouwen dat jouw vader de allersterkste van de wereld is?’

Het antwoordenboekje wil speciaal horen

Naast de scriptiestress rond ik nog wat werkzaamheden op een basisschool af. Op mijn laatste werkdag kijk ik spellingschriftjes na en dat levert soms hele originele en grappige antwoorden op.
Opdracht twee ging over tegenstellingen. Wat is het tegenovergestelde van gewoon?
Het antwoordenboekje wil speciaal horen, maar ik keur sommige foute antwoorden gewoon goed.
Bijzonder, gek, ongewoon en raar, dat zijn prima antwoorden.

Wat is de tegenstelling van in de zon? De leerlingen antwoordden:

in de kou
in de maan
in de regen
uit de zon (ik lachte hardop)
in de winter
sneeuw

Al deze antwoorden komen niet overeen met het juiste: in de schaduw. Maar ik knijp een oogje dicht. Wanneer ik m’n zonnebril op zet, ziet niemand dat.

Foto (fragment): Harry Cunningham