Ga naar de inhoud

Meester Muziekles

‘Hoe vertel je iemand, dat de aarde niet meer rond is, dat de vogels niet meer vliegen, en de zon niet langer schijnt?’ Zomaar een zin uit een melodramatisch liedje van Marco Borsato. Diezelfde Marco zag ik op Facebook tussen alle andere reclames door (Is Facebook nog wel leuk?) tevoorschijn komen met een advertentie over zijn nieuwe optredens. Bij mij gonzen dan gelijk herinneren door het hoofd. Dat ik als veertienjarige, met mijn naïeve vlinders in mijn buik, keihard kon meeblèren met de liedjes van Marco. Het leek wel amateurpsychologie. Wanneer je verkering uitging, was Marco je therapie.

‘Als hij zingt, kijkt hij er iedere keer bij alsof hij nodig moet poepen’

Hij kon in zijn nummers alle liefdesperikelen en liefdesverdriet verwoorden. ‘Vandaag is rood, de kleur van jouw lippen…’ of ‘Ik leef niet meer voor jou!’ Juist ja, zo is het wel weer genoeg. Terug naar de realiteit. Want zo goed is die muziek niet. Kijk zijn repertoire maar even na, bijna alle liedjes van Marco gaan over liefde of verbroken liefde. Het is misschien ook het gebrek aan variatie waardoor ik de laatste jaren een beetje op hem ben uitgekeken. Zoals Johan Derksen het zo mooi zei: ‘Als hij zingt, kijkt hij er iedere keer bij alsof hij nodig moet poepen.’
David Bowie, Queen, Pink Floyd en vele andere artiesten experimenteerden erop los. Maar experimenteren, dat doet onze Marco niet. En geef hem eens ongelijk. Met maar liefst zestien liefdesliedjes stond hij op nummer 1 in de top-40, veertien nummers prijkten in de laatste editie van de top-2000. Zoetsappigheid scoort.

Bohemian Rhapsody, als je het nog niet gedaan hebt: kijk die film

Genoeg gezeikt en afgezeken. Eén nummer van Marco staat nog altijd in mijn muzieklijst. De Waarheid, want ik houd van de waarheid. Al zou ik wel de tekst wat actualiseren. ‘Hoe whatsappje, dat de aarde nog niet duurzaam is, dat de kippen nog niet allemaal scharrelen en de zon het hele jaar schijnt?’ Maar goed, John Ewbank schrijft in ieder geval betere teksten dan de amateuristische rijmpjes van de rappers van tegenwoordig.
Echte kwaliteit zie je in de film Bohemian Rhapsody. Tjonge-jonge wat heeft Queen goeie nummers gemaakt. Natuurlijk is de film hier en daar wat geromantiseerd of chronologisch aangepast. maar dat heeft mij geen moment gestoord. Goed geacteerd, goed vormgegeven en de liedjes staan uiteraard als een huis. Als je het nog niet gedaan hebt, doe het dan nog snel en kijk die film. Voor je muzikale educatie. Bismillah!