Skip to content
meester Enschede Pabo hanze

Meester Pleinroddels

Ik woon tegenover de basisschool waar ik invaller ben. Tegenover m’n werkgever wonen heeft zo zijn voordelen.

Laatst was er wat geruzie op het schoolplein. Er waren geen ballen om mee te spelen. Geen probleem. Ik doe het hekje van de school open, loop een kleine twintig meter naar mijn stulpje er recht tegenover en ik vis mijn bloedeigen Coca-Cola-bal uit de schuur (ik spaar ook werkelijk alles van de supermarkt, zucht…).
Met de kerstborrel hoefde ik me geen zorgen te maken over dat ene biertje te veel. Ik kon letterlijk kruipend of waggelend als een pinguïn naar huis.

Twee leerlingen zitten op de schommel een grote zak chips op te peuzelen

Wat ook een voordeel is, is dat je veel zicht hebt op wat er na schooltijd op het plein gebeurt. Pubers die in het fietsenhok hun eerste zoenafspraakjes hebben, of moeders die met hun jonge koters vredig gebruik maken van de schommel en de zandbak. Er komt van alles voorbij.
Afgelopen weekend zag ik iets nieuws. Twee van m’n leerlingen zaten op de schommel een grote zak chips op te peuzelen. Met haviksogen bekeek ik het tafereel vanuit de koffiekamer. Zij hadden niet door dat ik in het schoolgebouw aanwezig was. Dat is namelijk een ander voordeel van tegenover je school wonen: je kunt er in alle rust klusjes doen die door de week snel-snel tussendoor moeten. Ik stond daar alvast wat themaboekjes te printen, een slordige 500 A4-tjes. Eens even kijken of we dit kunnen gebruiken, dacht ik, didactisch gesproken.

Ik zie ze denken: hoe weet meester dat nou?

De maandag erop gaan we rekenen.
‘Kimberley en Daniëlle kopen twee zakken chips van 250 gram. Die kosten 99 cent per stuk. Hoeveel moet zij precies aan de kassa betalen? Hoeveel gram chips hebben ze nu gekocht?’
Kimberley en Daniëlle kijken mij verbaasd aan. Ik zie ze denken: hoe weet meester dat nou? Vervolgens begint Daniëlle te lachen.
‘Ha, we hadden ook Oreo-koekjes, hoor! Heeft u dat niet gezien?’
‘Nee, dat heb ik niet gezien! Maar schrijf maar gauw het antwoord op! Doen we daarna een som over Oreokoekjes! Hoeveel hebben die gekost, Daniëlle?’

Foto: Martin Adams on Unsplash