Ga naar de inhoud

Meester Respect

Het woordenboek omschrijft respect als: aanzien, eerbied of waardering hebben voor iets of iemand. Het geschreven woord respect zie ik de laatste tijd het vaakst op tv, bij voetbal. Beide teams gaan dan met een enorm bord op de foto, op dat bord staat dan respect.
Helaas, wanneer de wedstrijd begint hebben veel spelers er alweer schijt aan en naaien ze elkaar gele en rode kaarten aan. Om nog maar te zwijgen over het bestormen en omsingelen van de scheidsrechter, bij wie ze zich afreageren en verhaal komen halen.

Lil’ Kleine vindt het niet fijn dat het publiek bier naar hem gooit als hij op het podium staat

Kijk eens naar hockey. Een wereld van verschil, daar zie je af en toe een klein wegwerpgebaar, maar verder gaat het niet. Of nog mooier, rugby. Stoere kerels, ferme knapen, voor de duvel niet bang, maar protesteren bij de referee? Nooit ofte nimmer.
Respect op de tv. Neem nou rapper Lil’ Kleine, die in een uitzending van RTL Late Night de burgemeester van Hilversum ‘Pietertje’ noemde (het is al drie jaar geleden, maar ik weet het nog). Toen ik het zag werd ik pislink en besloot ik nooit meer naar dat programma te kijken. Presentator Humberto Tan had moeten ingrijpen, maar hij keek er alleen ongemakkelijk bij en perste er een lachje uit. Lil’ Kleine vindt het niet fijn dat het publiek bier naar hem gooit als hij op het podium staat. Maar ja, wanneer je zelf geen respect hebt voor een burgemeester, waarom zouden de bezoekers van je optreden dat dan wel voor jou hebben?

De Tweede Kamer debatteert over de onderwijsbegroting, ik hoop dat respect aan de orde komt

Onbeschoft gedrag blijft niet beperkt tot rappers en voetballers. Je hoeft alleen maar de tv aan te zetten en je ziet een programma waar ouderen laten zien dat ze van wanten weten (geheimtip: Mr. Frank Visser doet uitspraak van afgelopen week). Pijnlijk hoe mensen zichzelf op televisie voor schut kunnen zetten.
Juffen en meesters staan elke dag vroeg op om leerlingen les te geven. In het weekend bereiden ze hun lessen voor, elke week moeten ze vergaderen en de roosters laten bijna geen pauzes meer toe. Ze onderhouden contact met ouders, ze sussen ruzies tussen leerlingen, kijken huiswerk na, schrijven rapporten en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Deze week zijn er in de Tweede Kamer debatten over de onderwijsbegroting. Ik hoop dat respect aan de orde komt. Respect voor de leerkracht. De werkdruk moet snel naar beneden worden geschroefd en talloze andere problemen moeten worden opgelost. Want de lokalen schoonmaken hoeft nog niet, maar als alles zo doorgaat als de afgelopen jaren, dan komt dat er ook nog bij.