Ga naar de inhoud

Meester Supporter

Ben jij al supporter van schoon? Mijn leerlingen van groep 4 wél! We hebben onze mouwen opgestroopt en zijn al het zwerfafval rondom de school wezen opruimen. Je zou er rugpijn van krijgen, zo veel. En hondenpoep. Véél hondenpoep, op het gras van Hoogezand is het constant kijken of je er niet per ongeluk in trapt.
De leerlingen zijn bloedfanatiek. Elk sigarettenpeukje, blikje, of snoeppapiertje wordt met volle overgave in de afvalzak gedaan. Opgeruimd staat netjes.
‘Wat betekent het woord zwerfafval nou eigenlijk?’, vraag ik aan de klas.

‘Slagboom, is dat een woord voor een geslagen boom?’

‘Afval dat gedumpt is door zwervers!’, klinkt het vol overgave.
Ik sluit het niet uit, maar, zeg ik, in dit geval wordt er met zwerf iets anders bedoeld.
Nu we toch met betekenissen bezig zijn. Bij een lesje begrijpend lezen komt het woord slagboom voorbij.
‘Wat zou dat betekenen?’
‘Is dat een woord voor een geslagen boom?’ zegt een leerling met een gezicht vol vertwijfeling. Goede poging, maar nee.
Dit wederzijdse vragen en antwoorden maken het lesgeven extra leuk. Minder leuk is dat ik iets moet bedenken waardoor niet iedereen voor z’n beurt praat. Een goed klassenmanagement, noemen we dat op de pabo. Bij de kleuters had ik maar een paar haantjes-de-voorste, in groep 4 is dat verdubbeld en begin ik soms meer te lijken op een oom agent.
‘Wij zijn niet van de waarschuwingspolitie’, hoor ik de kale man van het tv-programma Wegmisbruikers vaak zeggen. Prachtige opmerking. Het zou op delfsblauw tegeltje moeten staan. Dat zou ik absoluut een plekje geven in mijn klas.