Ga naar de inhoud
meester wordt coronakok

Meester Televisiemeester

De coronacrisis heeft veel veranderd in het inmiddels kleiner geworden wereldje van meester Harm Jaap. Hij is keukenprins geworden en geeft tv-kijktips.

Voor het eerst in m’n leven heb ik mijn haar zelf geknipt (geen succes). Ik ben een stuk fanatieker gaan kokerellen. Zo heb ik voor het eerst prei-, paprika- en champignonsoep gemaakt.
Stiekem wilde ik altijd al eens een lekkere pot soep maken, maar ik had er nooit tijd voor. Of beter gezegd, ik nám er nooit de tijd voor. Want zo is het wel vaak. Voor de coronacrisis zat ik vaak in een hectisch ritme en dan kies je voor de hoogste prioriteiten. Paprikasoep maken hoort daar niet bij.

100 Dagen is ongemakkelijk, herkenbaar, ontroerend en soms erg grappig

Inmiddels ben ik chef de cuisine en dat is niet de enige verandering in Huize Meinders. Primetime televisie kijken is daar bijvoorbeeld helemaal terug van weggeweest. Voor de crisis keek ik eigenlijk alleen standaard naar de Keuringsdienst van Waarde en Zondag met Lubach. Maar tegenwoordig spit ik elke dag de tv-gids door, op zoek naar interessante programma’s.

In 100 dagen voor de klas staan Tim den Besten en Nicolaas Veul op een middelbare school voor de klas als buitengewoon stagiair. Het is ongemakkelijk, herkenbaar, ontroerend en soms ook erg grappig. Zo herken ik mijzelf in de vele uren voorbereidingstijd die Veul voor zijn lessen neemt. Een goede voorbereiding is echt een belangrijk houvast voor stagiairs en startende leerkrachten.

Met grapjes moet je in het begin heel voorzichtig zijn

Wanneer je twijfel uitstraalt merken de leerlingen dat direct en dat zie je terug in de (on)rust in de klas. Den Besten is een wat flamboyante grappenmaker die graag vriendjes wil zijn met zijn pubers. In de tweede aflevering zie je hoe hij enorm afgaat en begint de tieren dat de leerlingen stiller moeten zijn.

Ik maak ook graag grapjes, maar heb geleerd dat je daar aan het begin van het schooljaar heel erg voorzichtig mee moet zijn. Je moet namelijk eerst je grenzen stellen en een band met de leerlingen opbouwen. Als je direct veel geroezemoes of een grote mond van een leerling accepteert, dan wordt dat de norm en is het lastig om het tij te keren.
Afijn, ik zal er verder niets meer over loslaten. Heb je een vrijwel lege agenda? En ben je benieuwd wat het vak leerkracht een beetje inhoudt? Kijk dan donderdagavond naar 100 dagen voor de klas op NPO3.

Foto (fragment): Gabriel Ghnassia