Meester Trein.

In de treincoupé is nog plek zat. M’n oog valt op het hoekbankje. Normaal loop ik dat straal voorbij. Ik ben een kuddedier, net als de meeste mensen. Lekker met je grote tas naast je op een tweezits met oordopjes in of een koptelefoon op. Je lekker afsluiten van de wereld, behalve van het internet natuurlijk.
Vandaag doorbreek ik m’n eigen sleur. Op de hoek van de bank zit een jonge vrouw. Ik groet haar en ga aan het andere uiteinde zitten. Zo heeft ze nog genoeg personal space. Ik pak m’n banaan en neem een hap. Ik waardeer haar outfit, maar dat durf ik haar niet te zeggen. Want mag je een vrouw wel storen als ze oordopjes in heeft en ze bezig is met lippenstift en spiegeltje?

De vrouw van de lippenstift en het spiegeltje blijkt uit Rusland te komen

Een jongeman neemt plaats op de ruimte tussen ons in. Hij pakt een appel en neemt een hap.
‘Heb jij ook een blije appel?’, vraag ik.
‘Nee, dit is een hele simpele appel. Maar ik zag al dat je een smiley op je banaan had getekend. Verveelde je je?’
‘Ja, beetje wel, ik wilde de dansende banaan tekenen omdat ik die zo mis van Hyves.’
Er ontstaat een gesprek over social media, de macht van Google en smartphone-afhankelijkheid. De vrouw praat gezellig mee.
De tijd vliegt en de jongeman stapt uit in Assen. Een jongedame neemt zijn plaats in. Ze pakt haar oordopjes en verdwijnt in haar digitale wereld.
De vrouw van de lippenstift en het spiegeltje blijkt uit Rusland te komen.
‘Nederlanders lijken altijd alles maar te plannen in hun agenda’s. Vriendinnen noteren zelfs wat ze gaan doen tijdens hun afspraakjes: lunchen, bioscoop of winkelen. Alles is plan. In Rusland is dat veel chaotischer en impulsiever.’

Moeten we haar van de troon stoten, die Kylie Jenner (geen idee wie het is, maar never mind)

Wauw, dit is leuker en leerzamer dan die Netflix-film die ik nog wilde afkijken.
‘Nederlanders hebben vaak een groep vaste vrienden die ze al kennen vanaf de middelbare school. Daar kom je moeilijk tussen. In Rusland heb je meer losse contacten en staat je familie meer centraal. Vrienden ontstaan vaak vanuit de aanhang van de familie.’
Ik kan nog wel uren doorpraten, maar de trein bereikt Zwolle, ik moet eruit. Ze heeft me wel aan het denken gezet. Zijn we eigenlijk niet aan het doorslaan? Durf je smartphone eens weg te leggen en om je heen te kijken. Want is het echt nodig om Kylie Jenner (geen idee wie het is, maar never mind) op Instagram van de troon te stoten en 23 miljoen likes te geven aan een foto van een ei? Dus nogmaals mijn oproep voor #Nosmartphonedayplease. Die hashtag mag van mij viral gaan, maar liever niet eigenlijk.