Ga naar de inhoud
Melissa Wijfje studeert aan deHanze

Melissa slaat toe op NK Allround

Vijf keer stond Melissa Wijfje dit weekend op het podium tijdens het Nederlands Kampioenschap schaatsen.

Op de beide lange afstanden werd tweedejaars Commerciële Economie Melissa Wijfje derde, op de sprint vloog ze naar de tweede plaats, op de 1500 meter stond ze op de bovenste tree.
In het algemeen klassement eindigde de Hanze-studente als tweede, wat haar een startticket voor het WK opleverde.

‘Het hoogst haalbare, denk ik. Ik was zwaar gefocust, afstand per afstand. Met andere dingen dan m’n eigen prestaties heb ik me niet beziggehouden. Dat Antoinette (de Jong, de nieuwe Nederlands kampioen, red.) vóór de vijf kilometer maar tweeënhalve seconde op me voorlag, wist ik niet eens. Maakte ook niet uit, ik heb er gewoon uitgehaald wat erin zat. Een persoonlijk record op de vijfhonderd meter (39:17, red.) en ook de 1500 was heel erg oké. 1:54:94, zo snel was ik in Thialf nog nooit. De koninginnen-afstand winnen is altijd bijzonder.’

Het zou zo onderhand weleens kunnen wennen, dacht ik.
‘Niet echt, nee. Ik kom steeds dichterbij, maar het moet allemaal wat stabieler worden. Het is een kwestie van ervaring. Ik doe en laat er alles voor, maar het is een kwestie van tijd. De komende jaren wil ik me verbeteren op de drie en vijf kilometer.’

Je hebt er het lichaam voor, licht en gestroomlijnd.
‘Zou best kunnen, maar het gaat om de combinatie van dingen. Wanneer je je richt op de lange afstanden gaat dat vaak ten koste van de sprint. Je moet de balans vinden. Afijn, op dit moment gaat het goed, ik heb m’n doel bereikt, een ticket voor het WK Allround in Hamar.’

Eerst nog naar Salt Lake voor het WK Afstanden, toch?
‘Ik ben net m’n tas aan het pakken. Morgen vliegen we naar Canada, over anderhalve week zijn daar de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Van Calgary gaan we naar Salt Lake City, waar het voor mij aankomt op de zondag, de vijftienhonderd én de mass start.’

Ireen Wüst wil in Salt Lake een wereldrecord rijden op de 1500.
‘We zullen zien. Ze kan het, dat staat vast.’

Ik bedoelde eigenlijk: blijf bij haar in de buurt en ga er in de laatste meters langs.
‘Hmm. Zullen we het nu maar over school hebben? Het is geweldig hoe de Hanzehogeschool dat heeft geregeld. Alles is online te doen en de leraren zijn flexibel. De laptop gaat mee, de boeken staan erop, de opdrachten. Ik kan tentamen doen op het moment waarop ik er klaar voor ben. Ik heb ook nog de mazzel dat Jutta Leerdam (onder meer regerend Europees kampioen 1000 meter, red.) dezelfde opleiding volgt. We kunnen dus ook dingen samen doen.
‘Ik zit nu in het tweede jaar Commerciële Economie. Voor m’n propedeuse moet ik nog negen punten halen. Het gaat best goed, zo alles bij elkaar denk ik dat ik nog wel een jaar of drie, vier aan de Hanze zal studeren.’

Tenzij je je schaatsheil ergens anders gaat zoeken, een stapje hogerop.
‘Heerenveen heeft de beste faciliteiten voor schaatsers. Het Gewest Friesland heeft een enthousiaste groep schaatsers. Ja, amateurs, ze betalen om mee te mogen doen. Ik niet, want NOCNSF keert me een vergoeding uit. Die kan ik kwijtraken wanneer m’n prestaties niet het vereiste niveau hebben. Maar daar ga ik helemaal niet van uit. Een minimumloon, daar doe ik het van. Prima, hoor. Alles staat al in het teken van schaatsen. Dat was zo en dat zal de komende jaren wel zo blijven.’

Foto: Hanzestudente Melissa Wijfje op 26 januari 2020 tijdens de vijf kilometer in Thialf (Maaike Felen Fotografie, Drachten)