Ga naar de inhoud

Metaschrijven

Als historicus in wording, houd ik mij niet alleen bezig met belangrijke zaken zoals de bouw van een meestoof in Stampersgat, maar ook met een onderwerp als metahistorie. Oftewel, het schrijven over de geschiedschrijving. Waarschijnlijk ligt het aan mijn nog onontwikkelde geest, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand vrijwillig schrijft over de methodologie van zijn professie. Ik ben niet de enige, want metahistorie is een gevreesd onderwerp binnen de opleiding. De stof is niet alleen lastig, maar ook nog eens dodelijk saai. Eigenlijk zou ik nu ook moeten studeren, maar zoals het een goede student betaamt, schuif ik dat op de lange baan.

Misschien is het waar: ik voer geen reet uit en uiteindelijk zal dat me parten schelen

Op het scherm knippert de cursor op het ritme van Springsteens Tunnel of Love. Een disco-achtig nummer dat ik eigenlijk totaal niet in zijn oeuvre vind passen, maar goed, het staat op en ik luister ernaar. Ondertussen proberen enkele hersencellen krampachtig een onderwerp voor m’n column te bedenken. Soms is dat een moeilijke opgave. Vandaag blijft het angstvallig stil in mijn bovenkamer.
Misschien had die vriend toch gelijk over mijn leven. Misschien is het inderdaad zo dat ik als student geen reet uitvoer en dat het me uiteindelijk parten zal spelen. Misschien verklaart mijn geringe activiteit dat ik als een uitgewoonde zombie naar mijn beeldscherm staar, terwijl ik probeer mijn week te visualiseren. Ondertussen voel ik in mijn linkerbeen een stekende spierpijn, het gevolg van té enthousiast beginnen met pistol squats. Iets waar ik een natural in ben, volgens mensen die het kunnen weten. Is dat iets waar ik troost uit moet halen? Ik ben een natuurtalent in het door één been zakken, terwijl het andere been rechtuit gestrekt is, om vervolgens weer omhoog komen. Het feit dat ik dit nu opschrijf, betekent in essentie eigenlijk dat dit het meest memorabele van de afgelopen week is. Deze constatering doet me misschien nog wel meer pijn dan de spierpijn. Hier kan ik kan toch geen column over schrijven? Blijkbaar wel. Metaschrijven, wat een fantastisch iets.