Skip to content

Mijn dringende advies aan studenten

Als je je niets kunt voorstellen, gebeurt er van alles. Maar als je je wel iets kunt voorstellen, gebeurt er volgens Fatos Vladi altijd meer.

Stel je je eens voor dat je geen voorstellingsvermogen had. Je zult waarschijnlijk snel merken dat je dan niets meer kunt. Want alles wat wij mensen doen, gebeurt eerst in onze verbeelding. Niet alleen eten, drinken, lopen en zitten, maar ook denken, dansen, zingen en genieten.

De beste producten zijn de producten die tot onze verbeelding spreken.
Logic will get you from A to B. Imagination will get you anywhere’, zei Albert Einstein.
Ik kan dus overal met mijn voorstellingsvermogen komen, zolang ik het geen beperkingen opleg.

De mens heeft in de loop der tijd zijn lichaam en zintuigen overbodig gemaakt

Met mijn fantasie kan ik de geschiedenis van de mensheid in één beeld schetsen waarin we kunnen zien hoe de mens in de loop van de tijd zijn lichaamsdelen en zintuigen door de machines overbodig heeft gemaakt. Eerst de handen (door gereedschap en stoommachines), toen de benen (door geautomatiseerd vervoer en roltrap) en later de ogen en de oren (door communicatie op afstand en internet).

De laatste jaren is men bereid om ook het denken aan de machines en computers over te laten. Die kunnen ons steeds beter voorspellen (lees: ons voorstellen) en dus een eigen voorstellingsvermogen ontwikkelen. Het laatste wat wij nog niet aan de machines hebben overgelaten is ons voorstellingsvermogen.

Deel je werkelijkheid met werkelijke mensen en besteed je denken niet uit

Wat is mijn dringend advies aan de studenten? Nog heel even wachten.
Afgelopen juli schreef een groep wetenschappers in het boek Covid-19 dat de trage, Nederlandse aanpak van het coronavirus voornamelijk een gebrek aan fantasie was. De wetenschappers en de overheid konden zich simpelweg niet voorstellen dat het virus uit China ons land kon raken.
Ook de aanslagen van 9/11 waren het gevolg van failure of imagination, stelde de onderzoekcommissie van het Amerikaanse Congres (zich voor).
So what?
‘Bescherm je voorstellingsvermogen!’ is mijn dringend advies aan de studenten.
Hoe doe je dat? Laat je niet permanent afleiden, deel je eigen werkelijkheid met werkelijke mensen en besteed je eigen denken niet uit aan fantasieloze en angstaanjagende denkers (of devices).
Probeer je ook zelf eens voor te stellen wat je nog meer kunt doen om je voorstellingsvermogen te beschermen.

Fatos Vladi is docent Interactieve Storytelling op het Instituut voor Communicatie, Media en IT

Foto: Xavi Cabrera