Ga naar de inhoud

Mijn gabber Gert

Er komt een moment in het leven van ieder mens dat de rekening wordt opgemaakt. Dat het goede en het slechte in de weegschaal komt te liggen. Soms volgt dan het besef dat er niks meer te verliezen valt.
Gert is een beroepsgabber. Van de oude stempel, bomberjackje, dr. Martens, glimmende knars en als kiezelstenen knarsende tanden. Althans, ik denk dat-ie er zo uitziet, ik heb hem namelijk nog nooit gezien. Dat zit zo: mijn slaapkamerraam bevindt zich aan de straatkant, waardoor er veel geruis en geraas uit de buitenwereld naar binnen stroomt. Zo ook het geluid van mensen die mijn huis passeren.

Omdat Gert niet kan rondkomen van z’n gabbersalaris, woont hij in het tuinhuisje van z’n moeder

De laatste weken komt er met grote regelmaat, zo tegen half één in de nacht, een stevig hardcoremixje voorbij stappen. Dat is Gert, ongetwijfeld op weg naar een feestje waarvoor hij is ingehuurd. Daar zal hij met een baco in de hoek staan, speed van zijn blackberry snuiven en in de kleinste uurtjes onbedaarlijk zwetend de duivel uit zijn hielen dansen. Om zichzelf voor te bereiden op z’n nachtelijke betrekking, luistert hij tijdens het wandelen naar een zelfgemaakte mixje.
Omdat Gert niet kan rondkomen van z’n armoedige gabbersalaris, woont hij in het tuinhuisje van zijn moeder. En z’n moeder, die bedoelt het goed,  hoor, maar ze snapt het allemaal niet meer zo. Toen ze Gerts oordoppen tegenkwam in de was, had ze ze pardoes bij het grof vuil gegooid. Gekke dingen, dacht ze, weg ermee. Gert natuurlijk nieuwe doppies kopen, maar mams gooit ze met hetzelfde gemak zó weer in de prullenbak.

Gert heeft de rekening opgemaakt en is erachter gekomen dat hij niets heeft te verliezen

Nu is Gert dus gedwongen om zijn favoriete muziek via de externe boxen van zijn mobiele telefoon af te spelen. Niet dat Gert het een probleem vindt, want zolang het beukt, beukt het wel. Tijdens het wandelen naar zijn gabber-gig, stelt hij zich voor hoe z’n voeten in het tempo van de lichtsnelheid over de dansvloer zullen glijden. Iedere beweging zal hem losser van de grond maken, totdat hij enkele meters boven de mede-feestgangers zal zijn  verheven en te midden van het feestgedruis als een messias in de schijnwerpers zal zweven.
Goed, Gert heeft wellicht last van grootheidswaan, maar van bescheidenheid kun je hem in ieder geval niet betichten. Gert heeft de rekening opgemaakt en hij is erachter gekomen dat hij niets heeft te verliezen. Gert luistert naar hardcore, zonder oordoppen, midden op straat, om half een in de nacht. Wees als Gert en leef alsof je niets te verliezen hebt. Want pas dan zul je merken dat er ergens nog winst te behalen valt.