Minor DOE: voor ondernemende doeners

jorritbustJorrit Bust (23) mag zichzelf voor een half jaar Algemeen Directeur van Doe-Groningen noemen. Samen met Marketing & Salesmanager én Hanzestudent Maikel Klunder runt hij Doe-Groningen, een communicatiebureau voor startende ondernemers en ZZP’ers.

In een ruim en kaal kantoorpand aan de Orionlaan zitten negen mbo-stagiairs achter hun laptop. Tussen een stapel tapijttegels en twee groene zitzakken staan de bureaus van de ‘bazen’ Jorrit en Maikel. In een soort van pop-up-kantoor op een steenworp afstand van het Zernike in de wijk Paddepoel is Doe-Groningen gevestigd. DOE  is een minor waar hbo’ers en mbo’ers praktijkervaring opdoen.
Derdejaars Small Business & Retail Management Jorrit legt het concept uit: ‘Doe-Groningen is een praktijkgerichte minor onder de koepel van Doe-Nederland. Er zijn vier vestigingen: in Rotterdam, Eindhoven, Arnhem en hier in Groningen. Wij bieden diensten op het gebied van communicatie en design aan. Je kunt bij ons aankloppen voor websites, logo’s, huisstijlen, de hele communicatiemix. We runnen het bedrijf een half jaar vanuit de opleiding. Daarna wordt er een nieuw team op het bedrijf gezet. Maikel en ik geven leiding aan negen studenten van het Noorderpoort-, het Alfa- en het Drenthecollege.
De gedachte achter Doe is het dichter naar bij elkaar brengen van studie en praktijk. Doe-NL is daarom ook geen stichting maar een bv met winstoogmerk. De studenten moeten in ieder geval kostendekkend draaien. Er wordt dan ook hard gewerkt om klanten binnen te halen. Jorrit: ‘Onze klantenkring omvat met name ZZP’ers. We checken hun websites op bijvoorbeeld klantvriendelijkheid en of de sites goed draaien op mobiele telefoons en tablets. Als we denken dat we een verbetering kunnen aanbrengen, nemen we contact op. We kunnen ook voor de hele mix zorgen: website, huisstijl, logo, visitekaartjes…’ Duur zijn de studenten niet. Een website maken ze voor om en nabij de 300 euro.
Jorrit wil ook wat aan de naamsbekendheid van Doe-Groningen doen. ‘Mbo’ers weten ons wel te vinden, maar bij studenten en docenten van de Hanze zijn we nog redelijk onbekend. Jammer, want het is een  prima manier om praktijkervaring op te doen en je ondernemerskills te verbeteren. Ik zou hier nog best een paar studenten Communicatie Systemen kunnen gebruiken.’