Ga naar de inhoud

Movember: sponsor de snor van Elvin

elvinkingmaDerdejaars Small Business & Retail Management Elvin Kingma (20) laat deze maand zijn snor staan om geld in te zamelen voor de strijd tegen prostaatkanker. Al tien jaar werven Mo Bros (moustache brothers) en Mo Sistas (vrouwen die van snorren houwen) fondsen door mee te doen aan Movember. Nadat ze zich aanmelden bij Movember.com kweken en verzorgen Mo Bros dertig dagen lang hun snorren, terwijl Mo Sistas hun geliefde snorren steunen en de vlag hijsen voor de gezondheid van de man.
Elvin kreeg twee jaar geleden de schrik van zijn leven toen bij zijn vader prostaatkanker werd geconstateerd. ‘Anderhalf jaar later bleek dat zijn tumor, en dus de prostaat zelf, verwijderd moest worden. In Nijmegen is hij met behulp van de nieuwste robot-techniek geopereerd. Na verder onderzoek is hij ‘schoon’ verklaard (23-09-13). De opluchting die dat bracht, gun je toch iedereen die met prostaatkanker te maken heeft. Beter nog, laten we het proberen te voorkomen. Daarom laat ik in november mijn snor staan en zamel geld in voor het gevecht tegen prostaatkanker.’
Op 1 november was de shave-off. ‘Daarna laat je 30 dagen je snor staan en je zoekt zoveel mogelijk mensen die jouw snor sponsoren. Dat kun je alleen doen of in een team. Mijn team heet mo4men en bestaat uit acht vrienden, huisgenoten en mensen die ik niet eens ken en zich spontaan aansluiten. Hoe meer snorren hoe meer vreugd.’
Elvin zal op twee feestjes van de internationale studentenorganisatie Welcome Students Groningen (WSG) snorsponsors werven. Op de Block Ending Party op 20 november in Club Bedroom en de International Students Night in Club Inc op 13 november. Ook staat hij binnenkort met een standje, en snor, op de Hanzehogeschool.

vindicatVindicat
Ook het Groninger Studenten Corps Vindicat doet mee aan de actie Movember. Afgelopen vrijdag was de shave-off in de kroeg van Groninger Studenten Corps.

 


De cijfers

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. Desondanks ligt het niveau van besef, begrip en ondersteuning voor prostaatkanker aanzienlijk lager dan dat voor bijvoorbeeld borstkanker. Vorig jaar overleden in Nederland 2.650 mannen aan de gevolgen van prostaatkanker. Dit betekent dat meer dan 7,2 Nederlandse mannen per dag overlijden aan prostaatkanker. In Nederland worden per jaar 10.000 mannen gediagnosticeerd, dit zijn 28 mannen per dag. In Nederland leven er 66.000 mannen met prostaatkanker.