Ga naar de inhoud

Nachtburgemeester: ‘Meld seksueel geweld!’

Als nachtburgemeester zie ik het als mijn taak om Groningen zo gezellig en veilig mogelijk te houden, maar ook om degenen die er moeite mee hebben te helpen om zelf naar voren te stappen, een stem te geven.

Om die reden ben ik op zoek naar mensen die het slachtoffer geworden zijn van bijvoorbeeld drogering of aanranding tijdens het uitgaan en dit verhaal samen met mij willen vertellen. Je krijgt uiteraard de mogelijkheid om je verhaal anoniem te delen.

Een paar maanden geleden zijn een vriendin en ik het slachtoffer geworden van drogeren tijdens het uitgaan.

Ik denk dat het probleem seksueel geweld tijdens het uitgaan groter is dan we vermoeden. Dit naar aanleiding van verhalen die ik via anderen gehoord heb en een nare ervaring die ik zelf heb gehad.

Keuzevrijheid
Een paar maanden geleden zijn een vriendin en ik het slachtoffer geworden van drogeren tijdens het uitgaan. We hadden een paar biertjes gedronken die avond en van het een op het andere moment konden we niet meer op onze benen staan. We voelden beide dat er iets niet in de haak was en zijn naar huis gegaan. Dit hebben we gelukkig gehaald, veilig en wel. Maar in andere gevallen loopt dit helaas slechter af.

Mannen die alles grijpen wat ze kúnnen grijpen zodra je hen moet passeren in een overbevolkte club

Het feit dat wij zélf konden voelen dat er iets niet goed zat, is best-case-scenario. Toen ik de volgende dag maar liefst twaalf uur later wakker werd, realiseerde ik me dit maar al te goed. Dat ik die nacht als een dronken peuter door de stad had gelopen, maar me niets daarvan kon herinneren, daar kon ik nog mee leven. MITS ik die avond de keuze zelf had kunnen nemen. Maar wat mij echt dwars zit, is dat twee mannen die avond zo weinig respect voor ons hebben gehad, dat ze besloten ons die keuze te ontnemen. Dat recht heeft niemand.

Sinds een paar maanden ben ik tijdens het uitgaan dus anders tegen bepaalde situaties aan gaan kijken. Het leek altijd zo ‘gewoon’. Mannen die alles grijpen wat ze kúnnen grijpen zodra je hen moet passeren in een overbevolkte club. Een groep van vier jongens die je de tent ziet verlaten met slechts één meisje in hun midden. Iemand die je achtervolgt tot aan je voordeur, waarna je een intens gevoel van opluchting voelt zodra je alle sloten hebt omgedraaid. Ik begin het allemaal steeds enger te vinden.

Ik wil gaan onderzoeken hoe vaak dit nou eigenlijk gebeurt in Groningen

Rosa Timmers verhaal heeft destijds enigszins zijn vruchten afgeworpen. Ik wil gaan onderzoeken hoe vaak dit nou eigenlijk gebeurt in Groningen, gezien er steeds meer van dit soort verhalen rond mijn oren vliegen en dat het een onderwerp is wat vaak onbesproken blijft. Ik hoop daar verandering in te brengen.

Stuur je bericht, verhaal of telefoonnummer naar:  nachtburgemeesteroelinda@gmail.com  

(dit adres is uiterst vertrouwelijk en wordt alleen door de nachtburgemeester zelf gelezen)