Ga naar de inhoud

Nederlandse student is echte geluksvogel

Waarom zijn sommige mensen gelukkig en anderen niet? Een pessimist denkt: daar komen we nooit achter. De optimist zegt: we beginnen gewoon met wat we wél weten en misschien maken we de mooie dag mee waarop we het geheim ontdekken. Op dinsdag 20 juni, het is heerlijk lang licht (de zomer is nog steeds niet begonnen), is de sfeer zonder enige twijfel optimistisch (maar de verslaggever had kennelijk wel een heel erg roze bril op).
De Brink van de Marie KamphuisBorg zit lekker vol (pff, er is plaats voor driehonderd man en er zijn er nog geen 280). Het zijn vooral vrouwen (wie houdt er nou een lezing tijdens het EK Voetbal?) die aan de lippen hangen van psycholoog Ad Bergsma, die maar liefst zeventien boeken schreef over geluk (zeventien? Jaja, geluk zit in een klein boekje). Maar oké, hij vertelt wel hartstikke leuke dingen over geluk (wat je leuk noemt).

Vroeger was het leven rotter: een student van nu heeft het beter dan een koning drie eeuwen geleden

Martin Seligman, die aan de basis stond van de Positieve Psychologie, was een zwartkijker die zich afvroeg waarom zijn vrouw en kinderen altijd van die zonnestraaltjes waren.
– Als je in De Telegraaf schrijft dat uit onderzoek blijkt dat de Nederlander erg gelukkig is, krijg je een droef makende hoeveelheid bagger over je heen: ‘Wie gelooft deze onzin? Die man komt van een andere planeet of eiland. Heeft hij alleen kamerleden, ministers, matsbaantjeszakkenvullers en de rijken ondervraagd.’
– De Nederlander staat al vijftig jaar in de topvijf van gelukkigste mensen ter wereld.
– Een Togolees geeft zichzelf een gelukscijfer van 2,8, een Nederlander scoort een 7,6.
– Vroeger was het helemaal niet beter, vroeger was het leven rotter. Driehonderd jaar geleden leefde een koning minder gerieflijk dan een student anno 2016.
– Geld maakt best gelukkig, maar meer geld maakt niet gelukkiger. Wie een loonsverhoging krijgt, is drie maanden blij, maar na die drie maanden vindt-ie het alweer doodnormaal.

Als een werkloze de pensioenleeftijd bereikt, wordt hij op slag meer dan een punt gelukkiger

– Er is géén recept voor gelukkig zijn.
– Bij een zekere mate van rijkdom leidt meer bezit niet tot meer geluk.
– Extraverte mensen zijn gelukkiger dan introverte.
– Van je bekommeren om anderen word je gelukkiger dan je bekommeren om jezelf.
– Je in dienst stellen van een hoger doel, maakt gelukkig: of dat nu vluchtelingenhulp is of de strijd tegen de islamisering van de samenleving.
– Je hebt maar twee dingen nodig om een beach body te krijgen: een strand en een lichaam.
– Gelukkige mensen hebben meer oog voor dingen die om hen heen gebeuren.
– Mensen zijn gevoelig voor wat anderen vinden van de groep waartoe ze behoren.
– Als een werkende met pensioen gaat, wat een grote verandering in z’n dagelijks leven is, blijft zijn geluksgevoel gelijk.
– Als een werkloze de pensioenleeftijd bereikt, een kleine verandering in zijn dagelijks ritme, schiet z’n geluksgevoel blijvend met meer dan één punt omhoog.

Kortom, je kunt maar beter gelukkig zijn, want je bent beter af en je leeft nog langer ook

Kortom, je kunt maar beter gelukkig zijn, want dan ben je beter af en je leeft nog langer ook. Ongelukkige mensen sterven namelijk jonger.
Een positivo zou nu zeggen: hè, wat naar nou toch. Maar een sombermans redeneert: dat is dan mooi een geluk bij een ongeluk.

——————————
Maar dit terzijde
Uit nieuw positief psychologische onderzoek blijkt dat één op de zeven dwergen happy is.