Net binnen, verse internationals #3

Net binnen, verse internationals, deel 3. Zo’n 1100 buitenlandse studenten bezochten de Welcome Day. Waarom de Hanze? Waarom Groningen? Balraj is geïnteresseerd in de cultuur, Nikolay verliefd.

Balraj Singh, India

‘Volgende week begin ik aan de opleiding International Business Studies. Ik heb al langere tijd in mijn hoofd dat ik Europa wil verkennen. Nieuwe mensen ontmoeten en genieten van de goede onderwijskwaliteit. Ik hou van Europa en Nederland is zo’n mooi land. De Nederlandse cultuur ken ik natuurlijk niet, maar dat gaat veranderen, ik wil er echt meer over te weten komen. Eén van de dingen waaraan ik moet wennen is dat je precies op tijd moet komen. In India is het prima als je een beetje te laat bent.
‘Ik kom uit een familie van ondernemers. Mijn vader heeft een zuivel- en transportbedrijf in Jalandhar in de regio Punjab. Met deze studie bereid ik me dus voor om in zijn voetsporen te treden. Op dit moment logeer ik bij familie uit Nepal die in Veendam woont. Wij zijn sikhs, daarom draag ik deze tulband. Veel mensen zien me aan voor een moslim, maar het sikhisme heeft weinig met de islam te maken. Er is geen sikh-tempel in Groningen, maar ik heb wel een foto van de Gouden Tempel in Amritsar op mijn telefoon staan. Dat geeft me elke keer weer veel troost als ik de sikh-gemeenschap mis.
‘Ik vond de humor en de ontspannen sfeer tijdens de welkomstmanifestatie erg leuk. Nu krijg ik mijn studentenkaart en ik hoop dat ik erachter kan komen hoe ik een werkvergunning kan bemachtigen.’

net binnen verse internationals

Nikolay Tsakov, Bulgarije

‘Vorig jaar maakte ik een reis naar Nederland. En ik kan het niet anders uitdrukken: ik werd gewoon verliefd op het land. Ik ben echt dol op de relaxte levensstijl hier. Zoals ik het nu zie, denk ik dat ik hier voor altijd wil blijven.
‘Ik wist dus dat ik in hier Sportstudies zou gaan studeren. Op internet heb ik een aantal universiteiten bekeken. De Hanze kwam er als beste uit, omdat ze een algemeen eerste jaar aanbieden, zodat ik in het tweede jaar kan kiezen wat voor werk in de toekomst wil doen.
‘Het grote aantal verschillende sportfaciliteiten in Groningen vind ik ook erg leuk. Mijn favoriete sport is volleybal. Ik zou graag in Groningen in een team uitkomen, maar waarschijnlijk niet op het hoogste niveau. Ik ben graag positief, maar ook realistisch.
‘Thuis in Botevgrad heb ik veel websites voor huisvesting bekeken. Dat heeft me erg geholpen om de kamer te vinden in het studentenhuis waar ik nu woon. Het huis is uitsluitend voor studenten van Sportstudies. Het is maar voor twee maanden, maar nu heb ik hopelijk genoeg tijd om iets voor langere tijd te vinden.’