Net binnen, verse internationals #4

Net binnen, verse internationals, deel 4. Zo’n 1100 buitenlandse studenten bezochten de Welcome Day. Waarom de Hanze? Waarom Groningen? Ioana wil experimenteren, Matar zoekt antwoorden.

Ioana Dragusin, Roemenië

‘Natuurlijk kun je in Boekarest Beeldende Kunst studeren, maar daar ligt de nadruk op de traditie, zoals beeldhouwen en schilderen. Ik hou van het experiment. Gemengde technieken, textiel, animatie, van alles. Daarom heb ik voor Academie Minerva gekozen. Dat biedt een heel palet. Op dit moment kijk ik erg uit naar de eerste workshops, daarin staat de drukkunst centraal.

‘Ik ben hier nu twee weken. Dat gaf me ruim de tijd om alles op een rijtje te zetten. Ik heb al meegedaan aan een introkamp voor Minerva-eerstejaars, dat was super! Via SSA studentenhuisvesting heb ik onderdak gevonden. Een kamer in een studentenhuis waar ik de keuken en de badkamer moet delen.

‘Nee, ik heb nog geen fiets. Ik kan wel fietsen, maar ik loop liever. Mijn kamer is niet zo ver van Academie Minerva vandaan. De mensen zijn heel vriendelijk, heb ik gemerkt. Ze zeggen gedag op straat. En alles is erg schoon. Boekarest is stedelijker dan Groningen. Toch vind ik het daar nog steeds leuker. Ik hoor er per slot van rekening thuis.’

net binnen verse internationals 4

Matar Cohen, Israël

‘Ik ben hier voor een semester voor het uitwisselingsprogramma in Design aan de Academie Minerva. In Tel Aviv studeer ik Visuele Communicatie en Interne Vormgeving. Ik wilde vooral een periode in het buitenland om mensen uit andere culturen te ontmoeten en om te onderzoeken en te verkennen. Om meer over de wereld te weten te komen en te leren wie ik als persoon ben. Ik koos voor Nederland omdat de mensen goed Engels spreken.

‘Het is een prachtig land met al die rivieren en alles zo groen. Ik ben hier een week geleden gekomen. Het was moeilijk om een kamer te vinden. Een vriendin van me werd opgelicht door mensen die haar een kamer aanboden en verdwenen nadat ze 700 euro had betaald. Maar uiteindelijk hebben we toch een geweldige kamer gevonden, dus alles komt toch nog goed.

‘Mijn toekomst? Misschien krijg ik het antwoord tijdens mijn verblijf hier. Grafisch ontwerper is zeker één van de mogelijkheden. Misschien ga ik ook wel in Europa wonen, want Israël is zo duur geworden. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van Israël, ik ben echt patriottisch. Ik was soldaat in Gaza waar ik een verantwoordelijke job had, de grens bewaken. Het leven in Israël is zo complex, mensen uit andere landen kunnen vaak niet doorgronden wat daar gebeurt.’