Net weer thuis, staat er een energiecoach voor de deur

Nanette doet verslag uit Huize Mona Lisa, waar ze na een kort verblijf buiten Groningen is teruggekeerd. En ja hoor, meteen een energiecoach op bezoek.

Bierbanken op de stoep, flitsende zonnebrilletjes op de neus en hier en daar een voorzichtige barbecue. Een glimmend zonnetje kondigde deze week de zomer aan in Groningen. Een welkome bezoeker die de wacht wisselt met de nurkse winter, die langer bleef dan hij welkom was en ook nog eens een ongezellig hoge energierekening meenam.

Gelukkig heeft de gemeente Groningen op dat laatste iets bedacht: de Energiecoach. De Energiecoach komt gratis langs op een -uiteraard elektrische- ‘energiefixfiets’ om advies te geven over energiebesparing. Hij neemt daarbij wat vernuftige spulletjes mee, zoals radiatorfolie, deurborstels, en LED-lampen. Kortom: een dief van je eigen portemonnee als je die coach niet uitnodigt, zo dachten wij.

Bij de keuze tussen wortel en stok, kiest Mona Lisa altijd de rietbak

In de tussentijd hadden wijzelf ook al enige aandacht besteed aan het verminderen van energieverbruik. Een eerste stap in de goede richting leek ons om de lichten uit te doen bij vertrek. Om naleving te waarborgen, wordt zelfs getuchtigd bij nalatig gedrag. Het zal je vast niet verbazen dat het hierbij weer om een drankgerelateerde straf gaat. Bij de keuze tussen wortel en stok, kiest Mona Lisa altijd de rietbak.

Enfin, gisteren stond de energiecoach op de stoep. Het vriendelijke heerschap ging grondig te werk. Eén voor één namen we de kamers door, beginnend bij de keuken. Hoewel hij allerminst veroordelend was, tekenden zich toen al enige tekenen van een ongemakkelijke confrontatie af. Op zich ziet elk weldenkend mens in dat het weinig energiezuinig is om een koelkast te reserveren voor alleen maar sauzen, die bovendien onironisch gestald is naast een andere koelkast die we uitsluitend gebruiken om biervoorraden in te koelen.

Ook opmerkelijk: de radiator die het hardst staat te loeien heeft geen knop meer om hem uit of aan te zetten

Op simpele vragen moesten we het antwoord schuldig blijven. De vraag ‘Hoe staat jullie thermostaat ingesteld?’ resulteerde zelfs in een zoektocht naar de plaats waar onze thermostaat überhaupt hangt. De coach attendeerde ons erop dat de per telefoon afstelbare LED-lampen die we mét susidie hadden aangeschaft nóg slechter waren dan gloeilampen. Ook opmerkelijk: de radiator die het hardst staat te loeien heeft geen knop meer om hem uit of aan te zetten. Ons zomerblosje had  inmiddels plaatsgemaakt voor schaamrood op de kaken.

Totdat we het jaaroverzicht erbij pakten. Tegen ieders verwachtingen in, viel de schade mee. Wat blijkt: het scheelt nogal in stookkosten als je met vijftien man één huishouden deelt. Samen opgehokt in de GK, grote eenpansmaaltijden en elkaar de douche uitsturen omdat de volgende alweer staat te wachten. Het zijn niet alleen standaardgebruiken in een dichtbevolkt studentenhuis, maar tevens uitstekende energiebesparende maatregelen.