Ga naar de inhoud

Non-profit is nog steeds hartstikke hot

yachtWie wil er eigenlijk nog werken in de non-profit-sector? Nou, bijna iedereen, weten we nu uit onverdachte bron. Yacht, een detacherings- en werving&selectiebureau voor hoogopgeleiden, laat continu onderzoek doen naar de beroepswensen en –ambities van werkende mensen met een diploma in het hoger onderwijs.
De populairste sector onder hoogopgeleiden is… het onderwijs. Bijna één derde (31 procent) van de meer dan vijfhonderd ondervraagden ziet een baan in het onderwijs wel zitten. Maatschappelijke dienstverlening (27 procent) en de gezondheidszorg (26 procent) zijn ook populaire sectoren onder hoogopgeleiden, net als de overheid (24 procent, toch verrassend). De zakelijke dienstverlening komt er met zeventien procent enthousiastelingen bekaaid af.
Yacht analyseerde de beweegredenen van de ondervraagden. Werkplezier en het evenwicht tussen werk en privé zijn voor iedereen de belangrijkste arbeidsdoelen. Maar mensen in de profit-sector hechten minder aan ‘ontwikkeling en ontplooiing’ en meer aan ‘financiële onafhankelijkheid’.
Oké, alles leuk en aardig, maar ondertussen heeft Yacht slecht nieuws voor studenten: tachtig procent van de ondervraagde hoogopgeleiden blijft het liefst zitten waar-ie zit. Van hen komen de vacatures voor nieuwelingen op de arbeidsmarkt dus niet.