Onherkenbare docentensmoelenboek.

Naast mij begint een ouderejaars opeens hard te lachen.
‘Jemig, dat ventje.’

Ik zocht iets voor hem op in Osiris en automatisch verscheen de foto die hij heeft aangeleverd toen hij begon met studeren. In dit geval nogal een groot contrast. Naast mij staat een brede jongen met lange manen, op het beeldscherm een iele scholier met een kuif.

Op mijn collegekaart zat een pasfoto uit mijn edgie jarennegentigskaterperiode, met zwart geverfd haar in lange spikes

Herkenbare situatie. Ik was blond en vanaf het zesde studiejaar ronduit kaal, op mijn collegekaart zat een pasfoto uit mijn edgie jarennegentigskaterperiode, met zwart geverfd haar in lange spikes. Die kaart op feestjes tevoorschijn halen, zorgde immer voor hilariteit, terwijl surveillanten op tentamens er dan weer nooit iets aan opmerkten.

Een onherkenbare foto. Sinds kort heb ik er weer één. Die hangt op de gangen van mijn instituut. Vorig jaar werden mijn collega’s en ik gefotografeerd door een Amsterdamse fotografe die vervolgens ijverig elk rimpeltje, elke oneffenheid, van het docentencorps wegpoetste.
Het is vermakelijk om al die digitaal gladgestreken, oude hoofden te bekijken, maar meer nog is het potsierlijk. In deze tijd waarop er volop kritiek is op de gefotoshopte werkelijkheid waar jongeren zo’n last van hebben, hangen wij in A0-formaat een docentensmoelenboek aan de muur waarop iedereen onherkenbaar is geretoucheerd.

Vorig jaar werden mijn collega’s en ik gefotografeerd door een Amsterdamse fotografe die vervolgens ijverig elk rimpeltje, elke oneffenheid, van het docentencorps wegpoetste

Het deed me direct denken aan die foto’s die je met enige regelmaat langs ziet komen: vrouwen met een zeer slanke taille naast een hek dat dezelfde kromming laat zien. En mijn eigen foto op die posters? Die heeft helblauwe huskyogen. Wat mij dan weer doet denken aan die skatertijd waarin ik naast zo’n ketting aan mijn te grote broek met kapotgelopen hielen ook een tijdje onnatuurlijk gekleurde contactlenzen droeg.

Davey Schippers is docent op het Instituut voor Communicatie, Media & IT.