Ga naar de inhoud

Onze man op Curaçao: ‘FM heeft geen idee’

De poort van Blue Bay wordt goed beveiligd. ‘Rijbewijs’, snauwt een forse dame bij de slagboom. Als ik het immense terrein met villa’s en stranden op mag rijden zet ik koers naar de golfclub. Daar wacht Kelly Houwer op me, een facility manager in opleiding. Als ik over dat vak nadenk, voel ik een grote leegte in mijn bovenkamer. Ik hoop dat Kelly wat van die leegte kan wegnemen en me kan vertellen over de ambities van een facility manager in wording.
‘Ik vond het een ideale studie omdat ik echt niet wist wat ik wilde doen. Dan doe je maar Facility Management. Dat hoor je iedereen zeggen.’ Inderdaad, een verkenningsronde op de website van de Hanzehogeschool had me al geleerd dat je alle kanten op kunt met de studie. Er is een richting Hospitality, een internationale afdeling en je kunt kiezen voor Facility in Business.
Maar wat leer je dan?, vraag ik. ‘Iemand zei laatst tegen me: “Het ondersteunen van het bedrijfsproces.” Maar dat vind ik eigenlijk te ingewikkeld.’

Het weer is heerlijk en de feestjes zijn geweldig, maar komt dan helemaal niemand hier met grootse ambities?

Kelly weet in ieder geval wel dat ze door moet met studeren om een kans te maken op de arbeidsmarkt. ‘Je bent niet klaar als je dit hebt afgerond. Ik wil zeker nog een universitaire master gaan doen.’ Bovendien klinkt het vooruitzicht van werken haar niet geweldig in de oren. ‘Elke dag om half negen op kantoor? Nee, daar wacht ik liever nog even mee.’ Haar stage op Curaçao staat voor Kelly vooral in het teken van genieten. Natuurlijk, het weer is heerlijk en de feestjes zijn geweldig, maar komt dan helemaal niemand hier met grootse ambities?
‘Ik heb nog niemand ontmoet die daar voor komt. Iedereen gaat puur voor de gezelligheid naar Curaçao. Dat had ik al verwacht en ook gehoopt. Als iedereen zo druk bezig zou zijn met zijn stage dan zaten de clubs ’s avonds echt niet vol. Voor een half jaar is die sfeer heerlijk.’
Duidelijk. Toch is Curaçao het ideale podium om te laten zien wat je kunt. Als Nederlandse student heb je vaak een voorsprong op Curaçaoënaars zonder Nederlandse of Amerikaanse opleiding. ‘Je ziet veel mensen die komen om een CV op te bouwen, je kunt hier gelijk als manager aan de slag’, weet Kelly.

In twee maanden heeft ze nog maar één keer met haar stagebegeleidster gesproken, via Skype

De 21-jarige studente moet op haar stageadres een charity diner organiseren tijdens de Curaçao Baseball Week, een groot evenement op het eiland. Kelly zorgt ervoor dat het diner straks vol zit en dat er op de veiling prachtige producten onder de hamer gaan.
Kelly leert zelfstandig werken en haar eigen boontjes doppen. Zonder al te veel contact te hebben met haar stagebegeleider overigens. ‘Ik heb één keer een Skype-gesprek met haar gehad. Toen kende ik haar nog niet eens.’ Na vijftien minuten was dat gesprek voorbij. Inmiddels loopt Kelly al ruim twee maanden stage. Verbazing maakt zich van me meester en ik vraag of de opleiding op de hoogte is van haar werkzaamheden. ‘Ik denk het niet.’ Ze ligt er niet wakker van. ‘Ik weet niet eens goed wat ik ze moet vertellen. Als ik maar een goed cijfer krijg, dan vind ik alles goed.’